Thursday, October 25, 2018

Goody Bag Birthday Untuk Kawan-Kawan Tadika Adik Wazif

Assalamualaikum,

Bukan sekadar jamuan makan, menyediakan goodies bag ketika majlis hari jadi kanak-kanak sudah menjadi trend.  Abang Wafiq pernah tanya ibu, 'kenapa kita kena bagi hadiah (goodies bag) kepada kawan-kawan? birthday kita sepatutnya kawan-kawan lah yang bagi hadiah kepada kita?' jawapan yaya ringkas. Kalau abang Wafiq happy meraikan hari jadi, apa salahnya kita gembirakan pula kawan-kawan dengan bagi hadiah kepada mereka.

Tak semua orang merasa meraikan hari jadi dengan makan kek, tak semua orang dapat hadiah hari jadi. Yaya pernah terbaca pendapat seorang guru mengenai meraikan hari jadi di sekolah. Dalam kes ini, cikgu ini cikgu sekolah rendah ye.. betapa ada murid yang sangat gembira bila meraikan hari jadi rakan sekelas. Memikirkan rakan anak-anak kita ada yang hanya berpeluang makan kek ketika hari jadi rakan, memang rasa sedih sangat. Kita tak pelu tunggu hari jadi, rasa nak makan kek, terus buat, terus pergi beli. 

Kali ini yaya kongsikan goodies bag yang tak seberapa ini untuk rakan-rakan tadika adik Wazif. Sangkaan yaya pelajar tahap 1 (5tahun) dalam lingkungan 60 orang, tapi bila confirmkan dengan guru kelas semua sekali ada 78 orang (4 kelas). Tahun ni adik request kek transformer bumble bee. Jadi goodies bag pun ibu selitkan sedikit tema transformers.


Imej dan ayat dari google..edit pun guna phone je. yaya buat hitam putih dan print atas kertas berwarna..lepas tu boleh tampal pada paper bag. Disebabkan tak jumpa paper bag bertali plain colour jadi ibu guna paper bag putih nipis macam dalam gambar di bawah.

ayah print dan potong..tugas ibu tampal je..100 pcs semuanya..jenuh juga nak menampal..hihi..ibu dah siapkan awal-awal lagi bahagian ni..tak nak kalut kemudian hari..hihi


dalamnya ada chipsmore mini, wafer, layer cake, puding dan juga bookmark. chipsmore tu kebetulan Giant buat sales..dapatlah murah sikit.


bookmark transformer..2 sided..depan letak ucapan, side belakang letak game, ada dapat game matching atau word search. nie masa nak tebuk lubang punch hole 3mm tak dapat kesan yaya simpan mana. Yang ada cuma yang 6mm.. terus ibu pergi cari di bookstore, nasib ada stock..boleh je nak guna yang 6mm tu tapi biasalah ibunya nie..kalau boleh segala jenis stationeries nak ada dalam rumah..haha


diamond mosaic sticker..borong kat Shopee 100 pcs..design random... kalau ikutkan adik wazif dia minta belikan robot transformer untuk kawan-kawan dia..ibu cakap tunggu ibu kaya raya dulu ye..haha.


ibu happy bila tengok adik wazif happy, kawan-kawan adik pun happy..



Monday, October 22, 2018

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Adik Wazif

Assalamualaikum,

Ibu coretkan sedikit di sini..sempena tarikh ini..kalau tarikh esok dah tak best..haha.. hari ini, hari ulang tahun kelahiran adik Wazif yang ke 5 tahun..alhamdulillah..anak ibu ayah membesar dengan sihat..



excited betul adik nak raikan harijadi..nak buat di tadika katanya..request kek nak gambar transformer bumble bee..bila buat ditadika maknanya ibu akan kekurangan gambar lah ..ada lah cikgu share 2 3 keping gambar..cukup lah tu buat kenangan.

yaya pun suka je anak2 raikan harijadi di tadika..dapat happykan anak sendiri dan kawan-kawan anak pun turut happy..yaya memang excited kalau bab prepare goodies bag. Nanti yaya share pasal goodies bag ni.

Adik wazif, anak yang sangat manja..suka ketawa..emosi dia mostly sangat tiptop..very go lucky sampaikan kalau dia menangis tak ada hal lain..ibunya lah yang suka menyakat..haha..

Tapi bab manja tu lah tak tahan..bukan manja yg jenis lembik2 tu tapi lebih kepada suka menzahirkan apa yang dia rasa..dia suka usap pipi ibu..sangat kerap bagi tahu yang dia sayang ibu ayah..sangat suka peluk ibu ayah..kadang masih minta didukung! dalam kereta pun masih nak duduk dipangkuan ibu..haih..bila ibu bebel ada je la jawapan dia..'nak buat macam mana..adik rindu ibu'..ibu nak sambung bebel pun tak jadi..haha..

Dengan wazif tak boleh sembarangan cakap..kena bercakap secara telus gitu..tak boleh anggap dia budak dan senang-senang nak kelentong..haha. budak-budak sekarang bijak-bijak kan..berani pun satu hal wazif ni..dia bukan sejenis budak yang pemalu..confident level boleh tahan..sangat petah bila bercakap..masih terngiang pelat awak adik dan sekarang banyak mulut betul..haha..




5 tahun yang membahagiakan ibu ayah..terima kasih ya Allah kurniakan kami anak sehebat Wazif..semoga anak-anak ku..keluargaku sentiasa dalam rahmat Mu. Ibu, ayah dan abang Wafiq sayang wazif sangat-sangat.



Thursday, October 18, 2018

Bunga Fuschia @ Anting-Anting

Assalamualaikum,

2 minggu lepas Yaya cuci mata di nursery pokok.. tengok pokok-pokok pelbagai spesies dan warna memang menenangkan fikiran. Akhirnya Yaya sambar 3 pasu pokok daisy yang berlainan warna. Belum 'akhirnya' rupa-rupanya..haha..sebelum melangkah keluar dari nursery mata terpandang pada pokok gantung..ada sejenis pokok ni sangat cantik! ibarat jatuh cinta pandang pertama.

Tanya pada pekerja nama pokok..tapi pekerja pun tak tahu, pokok baru sampai katanya..nak tanya pada tauke, nampak sibuk melayan pelanggan lain. Malas fikir panjang akhirnya yaya beli juga pokok yang namanya belum diketahui. Harga sepasu boleh tahan, RM 20.00.

2 minggu berlalu..baru petang semalam yaya sempat snap gambar, dah petang tak berapa nak kembang bersungguh dah bunga ni..haha..semalam yaya siasat juga nama bunga ni menggunakan google image.

Akhirnya, nama dapat dikesan. haha. Fuschia nama diberi, juga dipanggil dengan pelbagai gelaran. Ada yang panggil bunga anting-anting. Kalau di Indonesia ada yang menyebut bunga menari, peri bersayap. Di negara kita panggil apa ye?

Bunga Fuschia berasal dari negara Amerika Selatan dan mempunyai lebih kurang 100 spesies. Mak oii..banyaknya..yang sepohon ni cantik amat dah..tak terbayang dengan spesies yang lain tu. 

Yaya ingatkan nama Fuschia tu diberi sebab warna bunga tu sendiri, tapi meleset sekali jangkaan Yaya. Nama Fuscia dikatakan diberi sebagai penghargaan kepada penanam pertama iaitu Leonhard Fuchs, seorang botanist daripada Jerman. 

Alahai Yaya...Nama warna Fuschia tu sendiri di ambil sempena nama bunga Fuschia. ok..yang tanam pokok Leonhard Fuschs pada kurun ke 16, lepas tu nama pokok diberi nama Fuschia, dan kebetulan lagi warna pokok Fuschia berwarna merah ungu..dan gabungan warna merah ungu diberi nama Fuschia pada abad ini sempena nama bunga Fuschia tu..eh korang paham tak ni sis bebel apa..hahaha.

Apa-apa je lah ye..asal pokok Fuschia yaya berkembang mekar sudah..









Thursday, October 11, 2018

Nasi Ayam Penyet Sambal Berapi

Assalamualaikum,

Dah lunch ke semua? masak apa hari ni? yaya yang berkerja ni cari makan la time lunch..ada hari nak makan simple-simple je..nak makan goreng-goreng..keropok goreng, ayam goreng..ada hari lapar amat kena cari nasi..biasanya kalau tengah hari dah lunch nasi, makan malam jamah sikit-sikit je..ye ke sikit? haha..yaya masih suka suapkan anak-anak..biarpun dorang berdua nampak besar di mata orang lain tapi di mata ibu rasa macam masih baby..hahaha..satu pinggan nasi penuh kongsi 3 mulut..biasa adegan suap-suap ni bukan setiap hari pun..kalau petang sampai lambat rumah memang bersuap la time makan..kena kejar masa..nak mandi lagi, solat, mengaji, kerja sekolah lagi..9.30 memang budak berdua tu dah baring nak tidur..

Tengah hari ni rasa nak makan ayam penyet. Dah pernah order sekali sebelum nie..memang puashati..ayam besar, nasi banyak, yang utama sambal tu..fuh..pedas berapi meletop gitew! yaya ni bukan tahan makan pedas-pedas..tp nak juga makan..ambil sikit-sikit je la sambal tu..tu pun dah merah hidung!

Hari ni order nasi ayam penyet dengan tauhu begedil..tak menyesal la order..berbaloi-baloi! makin kerap la yaya order makanan nampak gayanya..nak hadap jalan jem tengah hari ni tak sanggup oiii..ada je kedai makan dekat-dekat ofis ni tapi kalau dah selalu sangat jemu juga jadinya. Bawa bekal ke ofis? sentiasa difikirkan tapi tiada kata putusnya..haha.

nasi ayam penyet rm 6


tauhu begedil rm 5


Nie kalau korang area Kuala Terengganu nak try nasi ayam penyet sambal berapi ke, tauhu bergedil ayam kicap berapi ke boleh la cod dengan Ummi Atin..boleh search FB 'Ummi Atin'. Sedap di tekak yaya..kalau tak kena selera korang jangan salahkan ahkak ye..hehe.


Monday, July 16, 2018

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Abang Wafiq

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..16 Julai 2018..genap 9 tahun umur anak sulung ibu..Happy Bornday abang Wafiq. Ibu dan ayah doakan semoga Wafiq menjadi anak soleh kebanggaan keluarga, sentiasa sihat, dipanjangkan usia, sentiasa gembira, cergas dan cerdas.

tahun ni tak sambut kat sekolah..Wafiq request celebrate kat rumah je..celebrate ala kadar je..plan asal nak rai sekali dengan birthday ayah Wafiq lg 2 minggu.. tp tengah hari ayah whatsapp ibu minta carikan kek..alang2 ibu pergi secret receipe kat giant tu..ibu cari jugak hadiah sementara..hadiah dihajati abang Wafiq abang posmen belum hantar sbb ibu beli baru je beli tengah hari td kat shoppee..haha..



sampai rumah tak bawak masuk kek..bila abang wafiq solat maghrib cpt2 ambik kek...nak supprise punya pasal..ibu perasan masa ibu masuk rumah abang pandang tangan kosong ibu..nampak raut sedih tp abang cover..kental abang wafiq ni..

lps solat maghrib ayah ajak ababg wafiq n wazif keluar sekejap sementara ibu siap2 apa patut..dorang balik je rumah terkedu abang Wafiq..tak sangka ada kek..siap tanya nanti lagi 2 minggu dapat kek lagi ke?..haha kek lg 2 minggu untuk bday ayah kita beli yg slice je lah..kesian ayah..hahaha.




nampak sangat dia happy..bila hulur hadiah lagi la bertambah happpynya..dia cakap hadiah ibu terhebat! macam2 la awak wafiq oi...suka dia ibu cakap ni hadiah pertama..hadiah seterusnya kena tungguuu....dia dapat agak dah hadiah apa sebab dia sendiri yang add to cart dlm shoppee tu...hihi..


ada kisah lucu malam ni..baju wafiq pakai tu..ingatkan baju hadiah bday ayah dia bagi..tp wafiq kata ada dalam almari dia..tanya tokma kut2 tokma/aki yg beli..tp bukan..ibu dah blur datang dari mana baju tu...size ngam pulak ngan wafiq..

lps tu tokma bg tau...dia angkat dari baju ibu jemur..hor..basuh baju kat rumah nenek..balik jemur rumoh tokma..baju org lain ni..baju pak sedara dia! baju pakngah!..sorry pakngah..wafiq pakai dulu malam ni 🤣 untuk makluman pakngah dah umur 35.hihi..


gambar dengan ayah kena tepek juga..dah la ibu update blog setahun 3 kali...hahaha.




Thursday, March 22, 2018

Memory remains..

Assalamualaikum,


Awak apa khabar ?