Wednesday, November 28, 2018

Wafiq Beraktiviti di Domino's Pizza Kuala Ibai

Wednesday, November 28, 2018 0
Assalamualaikum dan salam sejahtera uolls,

Yaya nak cerita tentang cerita daripada anak yaya..haha. Pagi semalam anak teruna yang sulung tu sertai aktiviti tadika tapi bukan beraktiviti di tadika tapi di Domino's Pizza Kuala Ibai. Hari sebelumnya tak pergi tadika. Sekarang kan cuti sekolah. Kebiasaanya dua beradik tu akan ke tadika lah..dah ayah dan ibunya nak  pergi mencari rezeki..Kalau duk rumah dengan tokma dan aki memang enjoy la mereka berdua itu. Membina rumah je dangan game Minecraft!

Bila teacher whatsapp maklum nak pergi buat pizza di Domino's, bukan kemain lagi keterujaan dia. Bangun tidur di pagi Selasa dengan penuh semangat dan ceria. Si adik pun ke tadika juga tapi adik tak ikut ke Domino's. Yang pergi cuma kakak-kakak dan abang-abang yang dah sekolah rendah sahaja.

Ibu saja lah mengusik, nanti dah tau buat pizza bolehla buat untuk ibu. Dijawabnya, 'boleh, tapi kena bayar macam beli kat Domino's..mahal nak beli bahan-bahan tu..' amboi nak berkira dengan ibu sendiri yer..haish!..padahal awak letak topping je pun..doh dah sedia ada datang dari mana pun ibu tak tau. haha.

Excited betul dia dapat merasai pengalaman masuk dapur Domino's, pegang pisau potong pizza..haha jakun sebab kat rumah tak ada. Bila staff Domino's kata jom kita ke Korea!.semua orang bertambah excited..nak pergi mana sebenarnya ni? Rupa-rupanya nak masuk bilik chiller besar..memang Korea lah, bila bercakap keluar asap kut mulut!

Gelak je Wafiq bila cerita pengalaman sendiri di dapur Domino's Pizza.


Wafiq berbaju merah.

Bakal master chef :)

Suka dia dapat buat sendiri pizza faveret dia, Beef Pepperoni!

jangan tak tau, ni Wafiq nak potong jadi 8 bahagian..jadi semua orang dalam rumah dapat merasa. :)


wajah-wajah happy dapat masuk dapur Domino, pastu dapat makan dan boleh bawa balik.


Sejenis yang sayang dengan kotak piza, apatah lagi bila isi dalam dibuat sendiri. Bila ibu cakap ibu dah ambil gambar, nanti letak dalam blog barulah boleh campak dalam tong sampah. feninnn.
terima kasih kepada semua teacher dan pengurusan tadika serta Domino's Pizza Kuala Ibai untuk pengalaman yang sangat bermakna buat Wafiq.


Read more...

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

Wednesday, November 28, 2018 1
Assalamualaikum,

Jom sertai GA dari Maisarah. Klik banner untuk sertai. Bila dah singgah blog Mai rasa sejuk je..dengan blog berlatarkan warna pink lembut. Blog mai pun cukup kemas dan tersusun. Korang kalau teringin nak blog cantik atau nak edit blog boleh hubungi Mai.



Khas buat Maisarah,

Barakallahu fii umrik. Didoakan semoga Allah menganugerahkan Mai kesihatan yang baik, sentiasa gembira dan ceria. Semoga langkah-langkahmu sentiasa diiringi rahmat Allah SWT. Jadikanlah pertambahan usia sebagai peringatan umur kita semakin berkurang. Bahagiakan ibu ayah. Insya Allah Mai akan bertambah bahagia. Amin.

Read more...

Sunday, November 25, 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Sunday, November 25, 2018 3
Assalamualaikum,

Bila yaya search bloglist 2019, dan search by image, maka tersinggah lah yaya di blog adik sarah ni..rajin sarah run giveaway..semoga sentiasa dimurahkan rezeki. Meh akak nak rajinkan diri join giveaway..hihi

Sebelum tu, yaya berharap ada yang sudi tolong adik sarah ringankan beban kewangan dia..
https://messarah.blogspot.com/2018/11/my-crowdfunding-campaign.html






cantik kan hadiah yang tuan tanah sediakan untuk perserta bertuah. Tapi kalau takde rezeki menang hadiah its ok sebab semua perserta yang join giveaway ni akan dimasukkan dalam bloglist untuk tempoh sepanjang tahun 2019. Amacam, best ke best? haha.

Cepat-cepat join ye..klik banner atau link ni hah untuk sertai.. 


win-win situation, blog sarah akan dimasukkan ke dalam bloglist yaya..:)



Read more...

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

Sunday, November 25, 2018 0
Assalamualaikum,

Hari ni yaya jumpa satu segmen menarik, pencarian bloglist 2019. Lama sangat dah yaya tak join mana-mana giveaway ataupun segmen.


Jomla semua pakat meriahkan. Syarat-syarat pun tak susah. Semua yang sertai akan tersenarai dalam bloglist blog S.K untuk tempoh sepanjang tahun 2019.

pertama kali hari singgah di blog S.K. Blog bertemakan warna putih dan kelabu, nampak kemas dan menarik.

http://stnrsyfh.blogspot.com/2018/11/mini-pencarian-bloglist-jan-dec-2019-by.html

Jom cepat-cepat join sebelum dateline 12.12.2018.


win-win situation, blog S.K yaya dah masukkan dalam bloglist ;)


Read more...

Wednesday, November 21, 2018

Pokok Semarak Api

Wednesday, November 21, 2018 4
Assalamualaikum,







Pokok semarak api di halaman rumah. Semakin meninggi dari tahun ke tahun. Sangatlah cantik bunganya, pohon tingi merendang memberi teduhan. Kalau musim berbunga jenuh juga menyapu. Kalau musim hujan dan berangin kuat timbul pula kerisauan. Dahan-dahan yang tak berapa tinggi dah panggil orang pangkas kan. Pernah ada yang bertanya, depan rumah awak tu pokok petai ke? Haha. Nak tahu kenapa dia tanya macam tu? boleh singgah blog En. Fazlisyam ni hah http://fazlisyam.com/pokok-semarak-api/



Read more...

Wednesday, November 14, 2018

Silibus pendidikan rasuah akan diperkenalkan

Wednesday, November 14, 2018 3
Assalamualaikum,

Baru-baru ni menteri pendidikan umum mansuh peperiksaan untuk tahun 1, 2 dan 3 bermula tahun hadapan. Semalam pula umum lagi satu berita baru, pendidikan rasuah akan diperkenalkan mulai pertengahan tahun hadapan.

Mujurlah hanya dijadikan silibus dan diselitkan dalam subjek sivik, bukanlah dijadikan subjek baru.
Kalau tak bertambahlah berat beg sekolah anak dengan penambahan buku teks.

Pandangan yaya?

Kesiannya anak-anak kita. Kecil-kecil macam-macam benda dah nak kena belajar kat sekolah tu.

Masalah seks suruh diperkenalkan pendidikan seks, masalah kemalangan disuruh diperkenalkan Pendidikan Keselamatan Jalan Raya, semua anak-anak kecil yang menanggung. Di sekolah cikgu ajar pendidikan keselamatan, tapi anak duk tengok makpak langgar lampu merah dan parking sesuka hati Korang rasa anak akan adapt yang mana dalam kehidupan mereka? Ajaran mana lebih berkesan?

Ibu bapa jadilah contoh terbaik untuk anak-anak. Tingkah laku kita anak jadikan teladan. Tukar kerajan, tukar menteri, dasar dan pelaksanaan pun ikut bertukar. Jangan politikkan sistem pendidikan negara. Huru hara dah yaya rasa sistem pendidikan negara kita ni. Sekejap begitu sekejap begini. kita parents ni pun pening, pengurusan di tahap sekolah apatah lagi. Kesian cikgu-cikgu. Ye dak?



Read more...