Wednesday, December 12, 2018

12.12.18 Korang shopping apa?

Wednesday, December 12, 2018 2
Assalamualaikum dan salam sejahtera uolss...

Selamat pagi Rabu.. dan selamat 12.12.18..haha..banyak shopping ? 12.12 ni macam apa dah..semua duk tunggu nak tengok barang idaman harga jatuh merudum ke tidak. Tak kata orang, tapi encik suami i ler tuu...tapi tadi dia bagi tahu transformers macam harga tak sale..sama je..dia main website luar..yaya tahu lazada dan shopee jer ler..

hujung tahun ni banyak nak pakai duit..nak shopping pun berkira....yuran pendaftaran tadika adik Wazif dah settle..Alhamdulillah sekolah kebangsaan tak ada yuran.. nak siapkan kelengkapan sekolah je la..Abang Wafiq perlukan semua baru dari kepala sampai ke kaki..haha..sebab tahun lepas cuma beli sepasang je baju sekolah yang baru..so tahun ni kena beli dua pasang. kasut pulak tahun lepas pakai kasut putih..tahun 2019 dah disarankan guna kasut hitam..haruslah ibunya beli juga kasut hitam. Sekolah abang wafiq asalnya memang dah pakai kasut hitam, darjah 1 dan 2 elok pakai hitam semua..pastu JPN minta tukar kasut putih..darjah 3 pakai kasut putih..11 bulan ibunya sakit mata tengok kasut putih pakai sehari je balik sekolah dah tak nampak rupa..haha..ni 2019 dah boleh pakai kasut hitam semula ibu rasa legaaaa sangat-sangat..

dah tahu duit banyak nak guna...tapi hati perempuan..nak jugak beli sikit2..haha! duk berkira nak beli ke tidak akhirnya beli juga..tak beli sakit kepala duk ingat..sekarang dah lega! hehe..





Mula-mula nak ambil monstera 60cm tu..tapi kalau ambil 2 item dapat postage free..tak pasal-pasal terbeli flower shelf tu..hihi.. walaupun RM 63.99 tetap duit..sedapkan hati..tak apalah bukan selalu shopping online untuk diri sendiri.




cantik kan pokok monstera? officemate yang bagi anak pokok monstera ni..terkejut tau tengok atas meja pagi ni ada pokok ni...alhamdulillah..rezeki pagi rabu...  Berbaloi la yaya beli flower shelf di Lazada. Nanti kita tanam bagi beranak pinak..susun cantik-cantik atas flower shelf tu..hihi.

uolss beli ape 12.12 ni..share lah..mana tahu kut-kut terberkenan..haha..sempat lagi ni nak usha..tapi usha jer lah yang mampunya..cuci mata giteww...selamat shopping semua. Ingat-ingat masa depan. ^_^




Read more...

Sunday, December 9, 2018

Resepi Ayam Goreng Nestum, Pedas Dan Menyelerakan

Sunday, December 09, 2018 2
Assalamualaikum dan salam sejahtera uolls..

Nak menghabiskan baki dada ayam dalam peti ais..separuh dah buat masak lemak cili padi minggu lepas..lagi separuh berkira-kira nak masak apa..dah set nak masak lauk kering je..kalau tak ayam halia, ayam goreng campur bawang dan sayur2 sikit..

Syukur sangat en suami jenis mudah bab lauk makan. Tak perlu beria..satu jenis lauk pun dah memadai..balance lauk semalam gulai ikan selar kuning ada lagi..so kita tambah yang jenis goreng pulak.

Akhirnya, resepi pilihan ayam goreng nestum pedas. Untuk anak kecil macam Wazif yaya nasihatkan asingkan selepas gorengan pertama..nanti kesian pulak budak-budak makan pedas-pedas..tak pun jangan letak langsung cilipadi semasa gorengan kedua. 


suami yaya makan ayam goreng nestum pedas ni je dengan nasi panas-panas.. terangkat selera..sangat menyelerakan. ini kali pertama yaya cuba resepi ni..boleh semat dalam otak resepi, next time boleh buat lagi..hihi

Resepi : Ayam Goreng Nestum Pedas
Sumber : Che Mat 




Read more...

Tuesday, December 4, 2018

Wafiq Berkhatan Guna Kaedah Smart Clamp

Tuesday, December 04, 2018 2
Assalamualaikum and salam sejahtera uolss..

Musim hujan dah di terengganu..ikut ramalan cuaca sampai hari ni hujan lebat..memang lebat sungguh la.. pagi tadi punya lebat nak berpayung dalam hujan pun tak sanggup..dengan berangin sekali..silap2 boleh terbang cam doraemon..terbang guna payung..haha...pagi tadi terperangkap dalam hujan lebat..masa tu kat kedai makan..setengah jam juga tunggu sedikit reda nak masuk dalam kereta..sampai ofis hujan lagi..nak keluar kereta pun tak boleh..cabaran musim hujan uolss..tapi yaya suka je cuaca sejuk mendung ni..mekap pun tak cair..muahaha..mekap la sangat..foundation+lipstik je pun..

29/11/18 baru ni abang Wafiq rasminya dah menjadi anak bujang..dah berkhatan aka bersunat uolss!! hari ni  dah 6 hari dalam pantang..makan minum pantang dia senang..sebab selama ni memang lauk macam lauk pantang pilihan dia..cuma bila dah berpantang betul ni telur tak berani nak bagi la..ayam bahagian dada seperti disarankan doktor pun yaya tak berani nak bagi..haha..sekejap je pun pantang..nanti makan la ayam dan telur ayam puas2..


pandai cover nervous..sebelum ke klinik siap install game kat handphone ibu..kat klinik sementara nenunggu layan game je... sebelum ni dia mmg tak berani nak install apa2 kat handphone..tapi hari kejadian ibu kena baik hati, takut emosi dia macam-macam..nak pergi 'berperang' kan kat klinik..


muka beberapa minit sebelum menjadi anak bujang..dah nak sampai giliran dia dah..tengok muka tu..dah cuak dah...haha..


dah jadi anak bujang..ololo.kesiannya..yes..wafiq  berkhatan di klinik Ar - Rijal, Kuala Terengganu..appointment jam 11.00 pagi..pukul 12 jugak baru masuk bilik jumpa doktor..di kaunter nurse tanya nak cucuk bius guna jarum atau tanpa jarum? ada eh tanpa jarum..haha..setiap soalan nurse..walaupun ibu dah bagi jawapan tetaplah anak ini bertanya sekali lagi..haha..ye lah..dia yang nak berkhatan kan.. wafiq cuba nak fahamkan apa yang bakal  dilakukan oleh doktor..haha..last jawapan dia digunapakai..'saya nak bius tanpa jarum, 'saya nak ubat bentuk cecair', 'ubat tahan sakit kecil je..saya boleh telan (pil)'

kami awal-awal dah book nak guna kaedah smart clamp..RM200.00+RM50.00 in case kalau perlukan ubat-ubatan selepas buka clamp..esok hari ke-7 buka clamp..tapi kami ambil bius tanpa jarum kena tambah lagi RM50.00.

tak silap wafiq buat keputusan untuk bius tanpa jarum..kalau nampak jarum tak tahulah macam mana..haha!
Masa doktor sapu-sapu (ethanol@alkohol maybe) di kedua-dua belah peha dengan bahagian 'bird' abang Wafiq..dia tanya doktor..

Wafiq: doktor buat apa ni..?
Doktor: tak ada apa-apa..
Wafiq: dah sapu sapu ni tak kan tak buat apa-apa..mesti ada apa-apa..
Doktor:
Doktor: abang tengok ni? pernaih main tak guna pistol macam ni?
Wafiq: pistol nerf!

so itu lah rupa alat bius tanpa jarum..macam pistol nerf.

5 tempat juga dibiusnya..1 di peha..4 di sekeliling 'bird'..meraung-raung abang Wafiq. nasib suara je kuat, kaki tangan under control..hehe..sepanjang proses suara teriak sangat kuat..aduh la..dia sebut Allah..Allah.. Ya Allah..ada sekali terlepas sebut Oh My God..haha..speaking terus..teringat ibu kat Nayan dalam Hantu Kak Limah..Part yang tak tahannya dikatanya doktor tipu..kata tak sakit..ni sakit sangat ni...abang tak kuat! 

dia meraung dalam kelucuan..nak rakam video pun tak jadi..mengekek je ibu ngan ayah..doktor dengan assistant pun terhibur dengan gelagat ko abang Wafiq oi...tapi tak adalah macam dalam video viral tu..berkhatan sampai macam-macam lagu keluar!



dah sampai rumah..amboi..siap bersilang kaki..sunat ke tak sunat ni..haha..ingat drama meraung dah habis..kusangkakan hujan sampai ke petang.rupa-rupanya malam pun hujan juga..peribahasa apa ni..haha..tengah malam nak buang air kecil..dia meraung satu kampung boleh dengar..dah kencing lega..hari ke-2 dan seterusnya raungan semakin perlahan dan perlahan..semalam tak ada raungan dah..semalam dah berani minum air masak banyak..

So hari ni dh hari ke-5 wafiq berkhatan guna smart clamp..alhamdulillah tak susah nak jaga..cuma kena pastikan clamp tu sentiasa kering. Kalau lepas buang air kecil, guna picagari/syringe masukkan air dalam corong..pastu lap biar kering guna putik kapas..ni wafiq buat sendiri jer ni..dia tak bagi sapa-sapa tengok..'bird' dia tak ada bengkak-bengkak..yaya tanya suami, bukan sepatutnya bengkak ke?pastu akan keluar air bisa? dijawabnya..bengkak tak ada..air bisa tu ada..dah keluar..

Esok sebelum ke klinik kena berendam dulu dalam setengah jam..ye..kena berendam..nak bagi kecut kulit..nanti senang nak tanggalkan clamp tu..orang kata dua kali sakit kalau guna kaedah smart clamp ni..sakit masa potong dan sakit nak tanggalkan clamp..terpulang pada pilihan masing-masing..ada pro and con..macam yaya, yaya teringat adik bongsu bersunat, punya lah lama bertapa dalam bilik air nak tanggalkan kain balutan (melekat dengan kulit).sakitnya entahla kita kita tak merasa..tapi mak dan ayah pun tak berani nak tarik kain tu..last ke klinik juga diangkutnya..doktor sekali sentap je..haha..

berdoa aje lah semoga urusan esok dipermudahkan..

thank u uolss sudi baca.








Read more...

Wednesday, November 28, 2018

Wafiq Beraktiviti di Domino's Pizza Kuala Ibai

Wednesday, November 28, 2018 0
Assalamualaikum dan salam sejahtera uolls,

Yaya nak cerita tentang cerita daripada anak yaya..haha. Pagi semalam anak teruna yang sulung tu sertai aktiviti tadika tapi bukan beraktiviti di tadika tapi di Domino's Pizza Kuala Ibai. Hari sebelumnya tak pergi tadika. Sekarang kan cuti sekolah. Kebiasaanya dua beradik tu akan ke tadika lah..dah ayah dan ibunya nak  pergi mencari rezeki..Kalau duk rumah dengan tokma dan aki memang enjoy la mereka berdua itu. Membina rumah je dangan game Minecraft!

Bila teacher whatsapp maklum nak pergi buat pizza di Domino's, bukan kemain lagi keterujaan dia. Bangun tidur di pagi Selasa dengan penuh semangat dan ceria. Si adik pun ke tadika juga tapi adik tak ikut ke Domino's. Yang pergi cuma kakak-kakak dan abang-abang yang dah sekolah rendah sahaja.

Ibu saja lah mengusik, nanti dah tau buat pizza bolehla buat untuk ibu. Dijawabnya, 'boleh, tapi kena bayar macam beli kat Domino's..mahal nak beli bahan-bahan tu..' amboi nak berkira dengan ibu sendiri yer..haish!..padahal awak letak topping je pun..doh dah sedia ada datang dari mana pun ibu tak tau. haha.

Excited betul dia dapat merasai pengalaman masuk dapur Domino's, pegang pisau potong pizza..haha jakun sebab kat rumah tak ada. Bila staff Domino's kata jom kita ke Korea!.semua orang bertambah excited..nak pergi mana sebenarnya ni? Rupa-rupanya nak masuk bilik chiller besar..memang Korea lah, bila bercakap keluar asap kut mulut!

Gelak je Wafiq bila cerita pengalaman sendiri di dapur Domino's Pizza.


Wafiq berbaju merah.

Bakal master chef :)

Suka dia dapat buat sendiri pizza faveret dia, Beef Pepperoni!

jangan tak tau, ni Wafiq nak potong jadi 8 bahagian..jadi semua orang dalam rumah dapat merasa. :)


wajah-wajah happy dapat masuk dapur Domino, pastu dapat makan dan boleh bawa balik.


Sejenis yang sayang dengan kotak piza, apatah lagi bila isi dalam dibuat sendiri. Bila ibu cakap ibu dah ambil gambar, nanti letak dalam blog barulah boleh campak dalam tong sampah. feninnn.
terima kasih kepada semua teacher dan pengurusan tadika serta Domino's Pizza Kuala Ibai untuk pengalaman yang sangat bermakna buat Wafiq.


Read more...

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

Wednesday, November 28, 2018 1
Assalamualaikum,

Jom sertai GA dari Maisarah. Klik banner untuk sertai. Bila dah singgah blog Mai rasa sejuk je..dengan blog berlatarkan warna pink lembut. Blog mai pun cukup kemas dan tersusun. Korang kalau teringin nak blog cantik atau nak edit blog boleh hubungi Mai.



Khas buat Maisarah,

Barakallahu fii umrik. Didoakan semoga Allah menganugerahkan Mai kesihatan yang baik, sentiasa gembira dan ceria. Semoga langkah-langkahmu sentiasa diiringi rahmat Allah SWT. Jadikanlah pertambahan usia sebagai peringatan umur kita semakin berkurang. Bahagiakan ibu ayah. Insya Allah Mai akan bertambah bahagia. Amin.

Read more...