Warung Firdausy, Ikan Celup Tepung (ICT) Tepi Pagar Airport Tok Jembal

by - Monday, December 02, 2019

Assalamualaikum,

Warung Firdausy, Ikan Celup Tepung (ICT) Tepi Pagar Airport | ICT ni dah sinonim sangat dah kan dengan negeri pantai timur ni. Kalau di Terengganu, salah satu warung ICT yang menjadi tumpuan ramai semestinya Warung ICT Pok Nong di Mengabang Telipot. Kali ni Yaya nak share dengan korang satu lagi warung ICT yang best, kena dengan selera Yaya. Warung ICT yang dimaksudkan adalah Warung Firdausy.



Warung Firdausy, Ikan Celup Tepung Best Bertempat Di Tepi Pagar Airport, Tok Jembal


Sebelum ni memang agak jarang Yaya berjalan-jalan bawa keluarga ke kawasan sekitar Teluk Ketapang atau Tok Jembal ni. Rasa macam jauh je nak pergi. Tapi sebenarnya tak jauh mana pun dari pusat bandar Kuala Terengganu. Bila dah ada drawbridge aka jambatan angkat memang perjalanan jadi makin dekat. Traffic light pun tak banyak kena tempuh. Dapat tengok laut di sepanjang jalan memang best. Yaya orang Terengganu pun tak pernah jemu tengok laut, orang luar berkunjung ke Terengganu lagi lah teruja kan.

Ada macam-macam makanan goreng-goreng di Firdausy ni. Ada ikan, udang, sotong, bayam. Semuanya bercelup tepung. Kalau bernasib baik ada telur sotong celup tepung. Semua fresh-fresh. Keropok lekor dan mee goreng pun ada. 

Disebabkan jarang berkunjung ke ICT area Tok Jembal ni kami order semua yang bercelup tepung tu serba satu.

Maaf lah ye korang, hujan-hujan ni Yaya bagi korang tengok gambar makanan. Yaya sendiri tengok pun dah terbau-bau ikan celup tepung. Hujan-hujan ni lapar sokmo.

Ikan Selayang Celup Tepung RM 2 Seekor

Udang Celup Tepung RM 10 Sebekas

Sotong Celup Tepung RM 7 Sebekas

Telur Sotong Celup Tepung RM 7 Sebekas

Tuke Celup Tepung RM 5 Sebekas

Bayam Celup Tepung RM 2 Sebekas

Cendawan Celup Tepung RM 2 Sebekas

Kalau tak nak makan celup tepung..pilihan makanan bersup pun ada. Laksa Penang dan ABC pun ada..





Setakat 2 kali Yaya pergi dalam masa terdekat ni alhamdulillah senang dapat tempat duduk. Warung luas dan banyak meja. Makanan pun cepat dapat. Tak perlu beratur panjang-panjang. Mungkin Yaya pergi time hujan kut..orang malas keluar rumah, jadi tak sesak mana keadaannya.

So far Yaya memang rekemen lah Warung Firdausy kalau ada yang nak merasa ICT ni.

Ok lah..thank you sudi baca. 


You May Also Like

3 Comments

  1. lama dulu saya pernah ke kuala trengganu, era ibu_suri kuat ajak berjalan jauh ( walaupun sebenarnya poket kering ). trengganu memang banyak masakan celup tepung terutama di tepi pantai...

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. Cendawan celup tepung tu favourite saya.

    ReplyDelete
  3. memang sedap kan yaya :) terliur lak aihh :)

    ReplyDelete