Sunscreen Hada Labo Air UV Moist Untuk Kulit Kering

by - Wednesday, October 02, 2019

Assalamualaikum,

Sunscreen Hada Labo Untuk Kulit Kering | Apabila usia dah menginjak ni, mula lah Yaya baru nak berjinak-jinak dengan produk penjagaan kulit wajah. Masa mula-mula bekerja dan ada duit sendiri, Yaya abaikan penjagaan wajah. Tak suka kalau rasa ada sesuatu kat muka ni. Disebabkan rasa tak selesa ni lah Yaya skip beberapa langkah penjagaan kulit muka termasuk memakai pelindung cahaya matahari ataupun sunscreen.

Kesannya nampak sekarang pada usia 37 tahun. Sedih tengok ada bintik-bintik halus pigmentasi di bawah mata. Ada seketul dark spot juga.  Sekarang dah jumpa sunscreen yang sesuai dengan Yaya. So, baru nak berjinak-jinak pakai suncreen. Better late than never. Tak nak lah makin bertambah pigmentasi. Orang yang kulit kering ni mudah nak dapat jeragat. Korang yang muda belia tu, yang selalu terdedah cahaya matahari, jangan tak pakai sunscreen. Nanti dah 30an naik jeragat kat muka tu baru nak menyesal.

Hada Labo Air UV Moist Sunscreen Untuk Kulit Normal dan Kering

Kenapa pilih jenama Hada Labo? Yaya beli Hado labo di Watson. Lama juga belek-belek sunblock yang ada kat Watson tu. Kulit muka Yaya jenis kering. Memang kena pilih produk betul-betul. Istimewanya Hada Labo UV Air UV ni ada 2 pilihan mengikut jenis kulit. Jadi lebih spesifik. Semestinya Yaya pilih untuk jenis normal/dry skin. 

> Hada Labo UV Air UV Moist - Sesuai untuk kulit normal / kering
> Hada Labo UV Air UV Fresh - Sesuai untuk kulit beminyak / kombinasi


Product Name: Hada Labo Air UV Sunscreen (moist)
Product Brand: Hada Labo
Product Type: Sunscreen
Product Size: 30 g
Price: RM 54.90
Others: SPF 50 PA +++
Availability: Guardian, Watsons or online (Shopee)

Product Details:
New Innovative Sunscreen Formulated With 5 UV Defense System For Broad Spectrum
Protection Against UVA & UVB

Uv Protection: With Superior Photostable Ingredients That Does Not Break Down Easily Under The Sun To Provide Long-Lasting Protection.
Anti-Aging: With Hydrolyzed Lupine Protein To Protect Skin Collagen, Keeping Skin Firm And Youthful-Looking.
Anti-Glycation: With Agetect To Help Minimize The Appearance Of Fine Lines, Wrinkles And Maintain Skin Elasticity.
Whitening: With Resveratrol And Vitamin C To Help Brighten And Even Out Skin Tone.
Deep Hydration: With Super Hyaluronic Acid To Deeply Hydrate And Soothe Dry Skin Caused By Sun Exposure.

Hada Labo Air UV Moist Sunscreen SPF 50 PA+++
Claims:
> Air-Light Weightless Formula which does not clog pores and keep skin breathable and moisturized
> UV Protection / Brightness / Hydrates
> With Polyglycerin to retain moisture on skin for long lasting hydration
> skin becomes soft, smooth and hydrated
> Free of Alcohol
> Free of Colorant
>  Free of Fragrance
> Free of Mineral Oil

How To Use:
After moisturizer, apply evenly over face avoiding the eye area.
Can also be used as a makeup base.

The packaging:
White plastic bottle (not transparent) with cap (twist and lock)
Bottle height in 10.5 cm

Texture:
Very light and absorbs quickly. 

Ingredients:
Water, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Polyglycerin-10, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Dimethicone, Water / Tremella Fuciformis (Mushroom) Extract, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Diethylhexyl Carbonate, Polymethyl Methacrylate, Butylene Glycol, Arachidyl Alcohol / Behenyl Alcohol / Arachidyl Glucoside, Ethylhexyl Triazone, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Dimethicone / Dimethiconol, Sodium Hydroxide, Polysorbate 60, Water / Polyquaternium-51, Phenoxyethanol, Xanthan Gum / Hectorite / Cellulose, Xanthan Gum, Methyparaben, 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Tremella Fuciformis Polysaccharide, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil, Propylparaben, Disodium Edta, Hydrolyzed Lupine Protein, Water / Butylene Glycol / Nephelium Longana Seed Extract, Sodium Hyaluronate, Sodium Acetylated Hyaluronate, Resveratrol.



Thoughts after use:
Suka size botol, tak perlukan space yang besar dalam handbag dan boleh di bawa kemana-mana sebab tak mudah tumpah. Sunscreen cepat meresap pada kulit dan tak terasa macam pakai sesuatu pada muka. Tekstur tak berminyak, tak melekit, just nice. Senang nak sapu pada muka. Tekstur sunscreen tak terlalu pekat dan tak terlalu cair, macam watery cream. Boleh buat mekap base. Dah jimat kat sini.  Bila dah sapu tak nampak effect putih pada muka. Nampak natural je. Make sure pakai pelembap dahulu sebelum apply suncreen. Pakai sunscreen sekurang-kurangnya 30 minit sebelum keluar rumah. Yaya apply pagi, sampai tengah hari pun kulit tak la terlalu berminyak atau belengas. Memang best pakai suncreen Hada Labo ni.

Cons:
> Botol tak transparent, so tak nampak isi dalam tinggal banyak mana dah.
> A bit pricey but worth it.

Repurchase:
Yes

Rating:
4.5 out of 5

Disclaimer: 
Not a paid review

You May Also Like

12 Comments

  1. HL mmg best! even harga dia mcm pricey, tpi tak pricey pun sebenaqnya pun sbb berbaloii kalau beli masa sale mesti best hehe

    ReplyDelete
  2. Yep. Hada Labo sunscreen is one of the best. It is smooth and light. X lekik muka pakai. Another good one is Innisfree Sunscreen. Btw, sunscreen is one of the most important essential. So jgn skip tau.

    ReplyDelete
  3. TQ for sharing. Product yang berkualiti pasti akan ramai menggunakannya

    ReplyDelete
  4. Menarik ni. Syira guna lotion hada labo. Memang elok jenama ni. Boleh la usha nanti

    ReplyDelete
  5. sama sama la kita,dah tua2 baru nak jaga muka huhuu,hada labo ni mmg best...mudah cari lak tu...

    ReplyDelete
  6. Yes memang makin tua kena jaga penjagaan wajah ;) Lia pun peminat sunscreen juga selalu apply bila outdoor. Anyway tak pernah cuba brand ni lagi tapi boleh je cuba next time.

    ReplyDelete
  7. Memang best cream HL ni. LeYa ade pakai sikit duku dari kawan punya.. Best

    ReplyDelete
  8. Tak pernah try sunscreen hada labo. Tapi iza combination normal-oily so maybe tak sesuai pakai ni.

    ReplyDelete
  9. hada labo ni mcm selalu jugak dengar tapi x penah try. sunscreen dia berminyak tak? kita tak suka kalau pas pakai tu berminyak sikit tu, rimas. Huhu.

    ReplyDelete
  10. I have never try this hada labo yet cos whenever I test their product, Im not used to their sticky texture. But I do have many friends like this... I can share with them...

    ReplyDelete