Bismillah.
Assalamualaikum.



btw itu fb yaya. meh lah berjemaah add friend ^___^

fikir-fikir nak share kat mana.
kang story mory kat IG blog pula bersawang,
upload kat FB, nasiblah ye nanti ada lg cite sama kat blog.
tp di  blog best lagi celotehnya.

berbalik pada landasan.

itu soalan matematik darjah 1.
ada lagi yang advance, bab sempoa (abacus) pun dah ada.
alhamdulillah Wafiq mudah faham soalan-soalan berkaitan abacus
itupun ibu tumpang belajar juga dengan wafiq.haha
sebab ibu tak pernah diwajibkan belajar sempoa.hihi.
mujur juga ada nota-nota dari 'kipas hikmat'
boleh search beliau di facebook.
sila follow sebab tersangatlah banyak ilmu di situ.
terima kasih encik kipas hikmat.

berbalik lagi pada landasan.

yang dalam gambar atas tu.
Ya Allah..
nampak macam soalan operasi tolak tambah yang biasa-biasa je
tapi bila dah pusing-pusing
dibuat pula dalam bentuk ayat
memang ambik masa lah budak umur 7 tahun nak hadam.
kena terangkan satu persatu.
kena bagi contoh soalan banyak-banyak.
biar mahir.

7 kurang 2 daripada ?
? lebih 3 daripada 3

apa nama bentuk soalan macam ni?
nak minta bantuan google ni
kut-kut lah ada ibu ayah atau cikgu-cikgu
yang share cara lagi mudah nak bagi anak faham.