Showing posts with label Wafiq. Show all posts
Showing posts with label Wafiq. Show all posts

Tuesday, December 4, 2018

Wafiq Berkhatan Guna Kaedah Smart Clamp

Tuesday, December 04, 2018 2
Assalamualaikum and salam sejahtera uolss..

Musim hujan dah di terengganu..ikut ramalan cuaca sampai hari ni hujan lebat..memang lebat sungguh la.. pagi tadi punya lebat nak berpayung dalam hujan pun tak sanggup..dengan berangin sekali..silap2 boleh terbang cam doraemon..terbang guna payung..haha...pagi tadi terperangkap dalam hujan lebat..masa tu kat kedai makan..setengah jam juga tunggu sedikit reda nak masuk dalam kereta..sampai ofis hujan lagi..nak keluar kereta pun tak boleh..cabaran musim hujan uolss..tapi yaya suka je cuaca sejuk mendung ni..mekap pun tak cair..muahaha..mekap la sangat..foundation+lipstik je pun..

29/11/18 baru ni abang Wafiq rasminya dah menjadi anak bujang..dah berkhatan aka bersunat uolss!! hari ni  dah 6 hari dalam pantang..makan minum pantang dia senang..sebab selama ni memang lauk macam lauk pantang pilihan dia..cuma bila dah berpantang betul ni telur tak berani nak bagi la..ayam bahagian dada seperti disarankan doktor pun yaya tak berani nak bagi..haha..sekejap je pun pantang..nanti makan la ayam dan telur ayam puas2..


pandai cover nervous..sebelum ke klinik siap install game kat handphone ibu..kat klinik sementara nenunggu layan game je... sebelum ni dia mmg tak berani nak install apa2 kat handphone..tapi hari kejadian ibu kena baik hati, takut emosi dia macam-macam..nak pergi 'berperang' kan kat klinik..


muka beberapa minit sebelum menjadi anak bujang..dah nak sampai giliran dia dah..tengok muka tu..dah cuak dah...haha..


dah jadi anak bujang..ololo.kesiannya..yes..wafiq  berkhatan di klinik Ar - Rijal, Kuala Terengganu..appointment jam 11.00 pagi..pukul 12 jugak baru masuk bilik jumpa doktor..di kaunter nurse tanya nak cucuk bius guna jarum atau tanpa jarum? ada eh tanpa jarum..haha..setiap soalan nurse..walaupun ibu dah bagi jawapan tetaplah anak ini bertanya sekali lagi..haha..ye lah..dia yang nak berkhatan kan.. wafiq cuba nak fahamkan apa yang bakal  dilakukan oleh doktor..haha..last jawapan dia digunapakai..'saya nak bius tanpa jarum, 'saya nak ubat bentuk cecair', 'ubat tahan sakit kecil je..saya boleh telan (pil)'

kami awal-awal dah book nak guna kaedah smart clamp..RM200.00+RM50.00 in case kalau perlukan ubat-ubatan selepas buka clamp..esok hari ke-7 buka clamp..tapi kami ambil bius tanpa jarum kena tambah lagi RM50.00.

tak silap wafiq buat keputusan untuk bius tanpa jarum..kalau nampak jarum tak tahulah macam mana..haha!
Masa doktor sapu-sapu (ethanol@alkohol maybe) di kedua-dua belah peha dengan bahagian 'bird' abang Wafiq..dia tanya doktor..

Wafiq: doktor buat apa ni..?
Doktor: tak ada apa-apa..
Wafiq: dah sapu sapu ni tak kan tak buat apa-apa..mesti ada apa-apa..
Doktor:
Doktor: abang tengok ni? pernaih main tak guna pistol macam ni?
Wafiq: pistol nerf!

so itu lah rupa alat bius tanpa jarum..macam pistol nerf.

5 tempat juga dibiusnya..1 di peha..4 di sekeliling 'bird'..meraung-raung abang Wafiq. nasib suara je kuat, kaki tangan under control..hehe..sepanjang proses suara teriak sangat kuat..aduh la..dia sebut Allah..Allah.. Ya Allah..ada sekali terlepas sebut Oh My God..haha..speaking terus..teringat ibu kat Nayan dalam Hantu Kak Limah..Part yang tak tahannya dikatanya doktor tipu..kata tak sakit..ni sakit sangat ni...abang tak kuat! 

dia meraung dalam kelucuan..nak rakam video pun tak jadi..mengekek je ibu ngan ayah..doktor dengan assistant pun terhibur dengan gelagat ko abang Wafiq oi...tapi tak adalah macam dalam video viral tu..berkhatan sampai macam-macam lagu keluar!



dah sampai rumah..amboi..siap bersilang kaki..sunat ke tak sunat ni..haha..ingat drama meraung dah habis..kusangkakan hujan sampai ke petang.rupa-rupanya malam pun hujan juga..peribahasa apa ni..haha..tengah malam nak buang air kecil..dia meraung satu kampung boleh dengar..dah kencing lega..hari ke-2 dan seterusnya raungan semakin perlahan dan perlahan..semalam tak ada raungan dah..semalam dah berani minum air masak banyak..

So hari ni dh hari ke-5 wafiq berkhatan guna smart clamp..alhamdulillah tak susah nak jaga..cuma kena pastikan clamp tu sentiasa kering. Kalau lepas buang air kecil, guna picagari/syringe masukkan air dalam corong..pastu lap biar kering guna putik kapas..ni wafiq buat sendiri jer ni..dia tak bagi sapa-sapa tengok..'bird' dia tak ada bengkak-bengkak..yaya tanya suami, bukan sepatutnya bengkak ke?pastu akan keluar air bisa? dijawabnya..bengkak tak ada..air bisa tu ada..dah keluar..

Esok sebelum ke klinik kena berendam dulu dalam setengah jam..ye..kena berendam..nak bagi kecut kulit..nanti senang nak tanggalkan clamp tu..orang kata dua kali sakit kalau guna kaedah smart clamp ni..sakit masa potong dan sakit nak tanggalkan clamp..terpulang pada pilihan masing-masing..ada pro and con..macam yaya, yaya teringat adik bongsu bersunat, punya lah lama bertapa dalam bilik air nak tanggalkan kain balutan (melekat dengan kulit).sakitnya entahla kita kita tak merasa..tapi mak dan ayah pun tak berani nak tarik kain tu..last ke klinik juga diangkutnya..doktor sekali sentap je..haha..

berdoa aje lah semoga urusan esok dipermudahkan..

thank u uolss sudi baca.








Read more...

Wednesday, November 28, 2018

Wafiq Beraktiviti di Domino's Pizza Kuala Ibai

Wednesday, November 28, 2018 0
Assalamualaikum dan salam sejahtera uolls,

Yaya nak cerita tentang cerita daripada anak yaya..haha. Pagi semalam anak teruna yang sulung tu sertai aktiviti tadika tapi bukan beraktiviti di tadika tapi di Domino's Pizza Kuala Ibai. Hari sebelumnya tak pergi tadika. Sekarang kan cuti sekolah. Kebiasaanya dua beradik tu akan ke tadika lah..dah ayah dan ibunya nak  pergi mencari rezeki..Kalau duk rumah dengan tokma dan aki memang enjoy la mereka berdua itu. Membina rumah je dangan game Minecraft!

Bila teacher whatsapp maklum nak pergi buat pizza di Domino's, bukan kemain lagi keterujaan dia. Bangun tidur di pagi Selasa dengan penuh semangat dan ceria. Si adik pun ke tadika juga tapi adik tak ikut ke Domino's. Yang pergi cuma kakak-kakak dan abang-abang yang dah sekolah rendah sahaja.

Ibu saja lah mengusik, nanti dah tau buat pizza bolehla buat untuk ibu. Dijawabnya, 'boleh, tapi kena bayar macam beli kat Domino's..mahal nak beli bahan-bahan tu..' amboi nak berkira dengan ibu sendiri yer..haish!..padahal awak letak topping je pun..doh dah sedia ada datang dari mana pun ibu tak tau. haha.

Excited betul dia dapat merasai pengalaman masuk dapur Domino's, pegang pisau potong pizza..haha jakun sebab kat rumah tak ada. Bila staff Domino's kata jom kita ke Korea!.semua orang bertambah excited..nak pergi mana sebenarnya ni? Rupa-rupanya nak masuk bilik chiller besar..memang Korea lah, bila bercakap keluar asap kut mulut!

Gelak je Wafiq bila cerita pengalaman sendiri di dapur Domino's Pizza.


Wafiq berbaju merah.

Bakal master chef :)

Suka dia dapat buat sendiri pizza faveret dia, Beef Pepperoni!

jangan tak tau, ni Wafiq nak potong jadi 8 bahagian..jadi semua orang dalam rumah dapat merasa. :)


wajah-wajah happy dapat masuk dapur Domino, pastu dapat makan dan boleh bawa balik.


Sejenis yang sayang dengan kotak piza, apatah lagi bila isi dalam dibuat sendiri. Bila ibu cakap ibu dah ambil gambar, nanti letak dalam blog barulah boleh campak dalam tong sampah. feninnn.
terima kasih kepada semua teacher dan pengurusan tadika serta Domino's Pizza Kuala Ibai untuk pengalaman yang sangat bermakna buat Wafiq.


Read more...

Monday, July 16, 2018

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Abang Wafiq

Monday, July 16, 2018 2
Assalamualaikum..

Alhamdulillah..16 Julai 2018..genap 9 tahun umur anak sulung ibu..Happy Bornday abang Wafiq. Ibu dan ayah doakan semoga Wafiq menjadi anak soleh kebanggaan keluarga, sentiasa sihat, dipanjangkan usia, sentiasa gembira, cergas dan cerdas.

tahun ni tak sambut kat sekolah..Wafiq request celebrate kat rumah je..celebrate ala kadar je..plan asal nak rai sekali dengan birthday ayah Wafiq lg 2 minggu.. tp tengah hari ayah whatsapp ibu minta carikan kek..alang2 ibu pergi secret receipe kat giant tu..ibu cari jugak hadiah sementara..hadiah dihajati abang Wafiq abang posmen belum hantar sbb ibu beli baru je beli tengah hari td kat shoppee..haha..



sampai rumah tak bawak masuk kek..bila abang wafiq solat maghrib cpt2 ambik kek...nak supprise punya pasal..ibu perasan masa ibu masuk rumah abang pandang tangan kosong ibu..nampak raut sedih tp abang cover..kental abang wafiq ni..

lps solat maghrib ayah ajak ababg wafiq n wazif keluar sekejap sementara ibu siap2 apa patut..dorang balik je rumah terkedu abang Wafiq..tak sangka ada kek..siap tanya nanti lagi 2 minggu dapat kek lagi ke?..haha kek lg 2 minggu untuk bday ayah kita beli yg slice je lah..kesian ayah..hahaha.




nampak sangat dia happy..bila hulur hadiah lagi la bertambah happpynya..dia cakap hadiah ibu terhebat! macam2 la awak wafiq oi...suka dia ibu cakap ni hadiah pertama..hadiah seterusnya kena tungguuu....dia dapat agak dah hadiah apa sebab dia sendiri yang add to cart dlm shoppee tu...hihi..


ada kisah lucu malam ni..baju wafiq pakai tu..ingatkan baju hadiah bday ayah dia bagi..tp wafiq kata ada dalam almari dia..tanya tokma kut2 tokma/aki yg beli..tp bukan..ibu dah blur datang dari mana baju tu...size ngam pulak ngan wafiq..

lps tu tokma bg tau...dia angkat dari baju ibu jemur..hor..basuh baju kat rumah nenek..balik jemur rumoh tokma..baju org lain ni..baju pak sedara dia! baju pakngah!..sorry pakngah..wafiq pakai dulu malam ni 🤣 untuk makluman pakngah dah umur 35.hihi..


gambar dengan ayah kena tepek juga..dah la ibu update blog setahun 3 kali...hahaha.




Read more...

Monday, June 13, 2016

Macam-Macam

Monday, June 13, 2016 7
Assalamualaikum.

Entri ke 1000. hampir 7 tahun berblog baru 1000 entri eh?
boleh laa.. dari blog ni terus bersawang berhabuk..
walaupun tuan tanah kedaun tenggelam timbul ada juga yang sudi datang menyinggah..
terima kasih semua.

cerita pasal adik wazif lah kali ni..kurang cerita tentang adik kat blog ibu
hari ni 8 Ramadhan.. sekalipun tak pernah adik terjaga time bersahur
nyenyak sungguh tidur, time orang berbuka pun dia tak kecoh
bagi nasi, kuih muih hadap lah dia
sangat berdikari anak ini
walaupun belum 3 tahun tapi nampak sangat pandai membawa diri
bercakap sangat petah walaupun ada pelatnya.

sebelum puasa adik Wazif duk sebut nak tengok tv besar (tengok wayang la..)
jadi Jumaat sebelum puasa kami pergi menonton The Angry Bird Movie
yang layan cerita cuma abang Wafiq, bukan era adik Wazif game angry bird ni
adik Wazif tak pernah tau game angry bird.
abang Wafiq pun dah lama tak layan game angry bird.
yang ada pilihan untuk tontonan family cuma Angry Bird dan Doraemon




suka abang Wafiq dan adik Wazif ayah belanja tengok tv besar..hihi
bonus pop corn besar lagi
yang tak berapa nak suka ibunya ni hah..sejak ada anak-anak ini,
tengok movie kartun je memanjang..hmm


ralit semacam je adik ni..
macam ulat buku..jumpa buku feveret macam ni lah..
ayah dah belanja tengok movie tadi..
so ibu belanja adik buku Zootopia dam
pensel warna besar untuk abang.


2 3 kali adik ulang-alik pergi duduk port ni.
akak-akak jurujual duk perati je gelagat adik.


bangun tidur minta buku Zoootpia dan nak tengok cerita Zootopia.
awal-awal pagi dah sarapan cerita kartun.hihi

adik Wazif pula suka lah ikut ibu membebel
aku perasan banyak ayat-ayat mebebel aku dia serap masuk memori
hahahah..bertuah sungguh la budak kecik ni
'ibu, baca buku ni..'
'ibu, buat kerja sekolah, nak rotan ke?'
'ye lah tu..'
hihihi..macam-macam lah adik ni

semalam ibu bebel2 sikit kat abang Wafiq.
semalam dah start sekolah, abang Wafiq puasa tapi ibu bagi jugak duit RM3,
dah pesan duit ni guna kalau-kalau perlu beli apa-apa dekat kooperasi sekolah,
buku latihan habis ke, pembaris patah ke..
tapi pelik sungguh abang Wafiq, pergi beli handiplast, takut2 luka katanya,
standby siap-siap..grrr..ni kali ke dua dah beli handiplast..beli seringgit dapat 5.
lagi dua ringgit beli buku mewarna,
buku mewarna tak tau dah kali ke berapa.
mewarna lah selai muka surat..pastu simpan senyap..

bila adik Wazif dengar aku buka kitab membebel
sibuk lah dia nak join sama
satu ayat keluar dari mulut aku,
dia terus ulang,
aku cakap dia ulang..
geram semacam je abang wafiq tengok adik dia ni
aku nak membebel pun tak fokus..hahaha
nak tergelak adalah..

sudahnya aku tanya..
'adik Wazif ni dah kenapa, ikut-ikut ibu cakap ni kenapa?'
boleh dia jawab..
'adik tak buat apa pun, nape ibu marah adik?'
grrrr...penawar sungguh lah keletah adik ni.

sudahnya semalam..ibu masuk dapur..
buat puding roti campak-campak..walaupun jam dah 10 malam..



bakar dalam pemanggang je dalam 10  minit lebih kurang
sempat lah menjamu puding roti sebelum tidur
hmm..macam mana ibu nak kurus....









Read more...

Sunday, April 24, 2016

Nak kekalkan tu satu cabaran...

Sunday, April 24, 2016 5
Bismillah.
Assalamualaikum.

Hari ni alhamdulillah..badan sihat walafiat..
cuma pagi tadi otak ada sikit lemau-lemau
biasalah..sunday blue..
ni dah ok dah otak ni..tak sempat nak melemau lama-lama
banyak keje kat ofis ni.
semalam 4 kali terjaga tidur..anak teruna nombor 2 banyak kerenah sungguh la..
sekejap minta air, sekejap nak keluar bilik,macam2 lah.
anak 2 tahun 6 bulan 2 hari nie mmg malam2 buat ibu tersenyum je.
betul aku tersenyum..serius takde marah-marah..
sebab..ntah lah..tengok muka anak-anak rasa tenang semacam..
Ya Allah..amanah Allah ni..

Sejak aku pergi Konvensyen Power Parenting minggu lepas,
aku boleh rasa macam aku dah jadi baik sikit dengan anak-anak.. hahahaha ^_^
tak ada nak jadi rimau jadi singa jadi tarzan dah
serius tak ada..dah boleh kawal dah perasaan ni.
Nak kekalkan satu cabaran..
Insya Allah ..akan istiqomah dengan sikap terlebih cool ni.. aminn..

Semalam balik kenduri singgah rumah abg aku..
risik2 kak ipar bila exam pertengahan tahun ..katanya untuk mata pelajaran teras dalam 18/5
tapi dia mengajar tahun 6..mungkin tak sama dengan tahun 1
tapi aku dah ketar lutut..
lepas ujian 1 bulan 3 hari tu aku banyak excuse kan abang Wafiq
seminggu adalah sekali dua bagi dia latihan extra..
nie dah nak exam pertengahan tahun..sekejap je..dah exam lagi..
kalau orang kata 'darjah 1 je pun...'
sebenarnya aku pun dalam hati selalu sangat sebut 'darjah 1 je pun...'
ok..aku cool..yang buat aku jadi tak cool bila ingatkan abang Wafiq.
anak yg sulung ni ada satu sikap yg entah dari mana dapatnya
kalau dah bertekad nak mesti kena dapat.
macam 6 tahun hari tu..dapat nombor 1,
rupa-rupanya lepas dia cerita baru aku tahu..
dia bertekad nak 'rampas takhta'
dari dia 4 tahun no. 1 dapat kat org sama.
dia biasa la..dapat nombor belas-belas..hihi
bila exam 6 tahun, masa pertengahan dapat no. 3
exam akhir tahun dapat no.1..
mesti lah aku bangga plus confuse.
patut lah setiap malam gigih hafal juz amma.
sungguh2 hafal bahasa arab.
sebab budak2 budak sekarang cerdik2..
mata pelajaran yang biasa tu tak ade hal lah..
yang membezakan dorang itu lah..bab hafalan..bahasa arab.
pendapat aku je tu..

alhamdulillah..ujian hari tu cemerlang abang wafiq.
aku pun macam tak percaya
Markah ujian aku tau awal-awal lah sbb bawa balik kertas ujian kan
tp terkejut bila check online tengok dia dapat no.1
keseluruhan darjah 1 dapat  no. 6 dari 213 org pelajar.
aku tengok soalan yang wafiq tak dapat markah pun dia salah sebab cuai..
bukan sebab tak tahu jawab..
apa pun..alhamdulillah..


kalau nak check result peperiksaan online
boleh check kat sini : https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php
tapi nanti cikgu akan bagi juga result tu ..

yang buat aku pening sekarang,
macam mana nak kekalkan,
nie anak sulung, dia lah akan jadi contoh kat adik..
aku lagi suka kalau anak-anak belajar dari kegagalan.
baru lah lebih cekal dan kuat semangat.

kalau drop result..(minta jauh lah.. )
harus sebak, bergenang air mata budak Wafiq ni..
haih kan payah kalau macam ni.
aku pulak yang susah hati.

sebabnya..aku dah tengok dia menangis.
menangis dalam gelanggang weh
sebab kalah tournament sparring taekwondo.
tu pusingan kalah mati...sebab mata seri..
sape yang dapat mata dulu kira pemenang..
tak sanggup tengok dia menangis sedih..
aku lari jauh-jauh..ayah dia yang tenangkan dia..

so sekarang..yang aku nak cerita...
aku jadi tak berapa nak cool bila ingatkan abang Wafiq..
nak kekalkan pencapaian akademik dia tu buat aku rasa sikit terbeban
tuan punya badan relax je..
dia apa tau..nanti kalau dia menangis...
ibu dia ni hah..sakitnya tuh di sini okeh.
aku kena lebih ajar dia untuk lebih bersedia menerima kekalahan..
belajar supaya lebih redho.
hmm...memang cabaran..



Read more...

Friday, March 18, 2016

Belum habis lagi kisah BoboiBoy The Movie

Friday, March 18, 2016 2
Bismillah.
Assalamualaikum.

Sekarang kan budak-budak belum kebah lagi demam Boboiboy The Movie. Wafiq pun sama. Ada dua tiga kali berbunyi ajak pergi pawagam lagi sebab dia lupa salah satu watak dalam movie tu. Dia sebut Geng Tengkotak tu satu persatu..ada Klamkabot, Kikita, Gaganaz, Yoyo Oo, Borara. Nasib sekarang info hujung jari. Rupa-rupanya watak lagi satu tu namanya Ciciko..hihi..  

Balik transit petang semalam abang Wafiq ajak pergi kedai CD. Aku tanya CD apa dia nak beli slow je dia jawab nak CD citer Boboiboy..takut ibu marah letew.hakhak.

Semalam aku terer handle suasana.hihi.. Aku slowtalk dengan dia terangkan satu persatu. Wafiq ni kalau tak kena gaya boleh tahan rajuknya. Ikut sape ntah perangai tak senonoh tu. haha.

bagi tahu dia

''citer boboiboy ada lagi kat pawagam. kalau dah keluar CD rugi besarlah tokey dia. CD sekali beli boleh tengok banyak kali. Kalau CD keluar awal sape nak tengok wayang''

..tak puas hati dia, kawan dia bagi tau CD dah ada jual.

lagi sekali kena terangkan satu persatu.

''Yang tu gambar tak cantik..gambar senget-senget. Orang tak bertanggungjawab mungkin ambik video dalam panggung. (betul ke penjelasan ni? asal logik sudahlah...) yang ni namanya CD cetak rompak.tak tengok ke iklan kat TV pasal beli barang cetak rompak? nanti kena tangkap dengan polis. tak takut kena tangkap ke?''

..Nampak macam Wafiq dah boleh terima jawapan ibu. Tapi ada lagi soalan.

''dah tu..bila nak stop citer dekat pawagam tu''

''kalau tokey dia dah dapat banyak duit stop lah!'' .. muahaha jawapan jenis apakah ini.

''nanti lepas stop baru kuar CD kan ibu, baru ada kat TV kan?''

erm..hadam jugak awak dengan jawapan ibu. bagus bagus ^___^

Tapi citer tak habis di situ..


Malamnya, selepas hantar abang Wafiq ke kelas taekwondo, aku singgahlah sekejap kedai pasaraya mini. Nampak ada komik Boboiboy. Ada poster Boboiboy The Movie dalam tu. Teringat minggu lepas  abang Wafiq bagi tahu dia nak poster Boboiboy The Movie..dia tanya mana nak dapat poster tu. jadi tanpa ada abang Wafiq di sisi pun laju je aku capai senaskah. alahai aku... ibu macam tu lah kan.

Masuk kereta suami tanya beli apa. Tunjuk komik tu.. ''Teringat kat Wafiq nak poster boboiboy the movie, tu yang beli tu''

''Semalam kat Giant dia dah tunjuk komik ni, tapi saya tak belikan pun'' Eh kejamnya ayah. Anak-anak kalau dengan ayah takut nak merengek. Kalau ibu yang ada masa tu harus mulut abang Wafiq dah muncung tahap boleh sangkut hanger.

otw balik selepas ambil Wafiq, sempat lagi abang Wafiq buat rancangan.

"ibu..esok lepas habis fardhu ain kat masjid boleh tak kita pergi  Giant sekejap''

hmmm...terbayang komik boboilah tu..ayah tak layan, ibu kan ada..ibu tak layan, ayahkan ada..haha. pandai budak-budak nie guna talian hayat.

''Wafiq nak buat apa pergi Giant? baru semalam pergi kan?''

''Wafiq nak beli komik boboiboy....'' suara slow je sebab ayah sedang mendengar..haha

''Boleh pergi Giant tapi kena tutup mata dulu...bilang sampai 10''

Lurus je anak aku ikut arahan.hahaha.tak tanya pun kenapa kena tutup mata..

Perlahan-lahan aku letak komik yang beli tadi atas riba dia..cukup kiraan 10, Wafiq buka mata dan menjerit kesukaan.


''bila ibu beli ni? kat mana ibu beli? macam mana ibu tau Wafiq nak komik ni?'' tu dia...bertalu-talu soalan..

''ibu kan ibu wafiq, wafiq kan anak ibu..mesti lah ibu tau.. tu dah dapat tu tak cakap thank you pun...''

''thank you ibu....''

dan aku rasa...aku sebenarnya lagi happy dari dia sebab mampu gembirakan anak walau hanya dengan senaskah majalah.













Read more...

Sunday, August 16, 2015

Ulang Tahun Kelahiran

Sunday, August 16, 2015 2
Assalamualaikum ...


16 Julai 2015..genap umur abang Wafiq 6 Tahun .. kali ni jatuh bulan puasa..hari last puasa..29 Ramadhan..jadi raikan secara sederhana sahaja..lepas buka puasa potong kek..kek pun ibu bantai kek murah.. ibu tak order kek pun, beli kek kat kedai bakery dekat rumah jer..pusing satu kedai tatau nak beli hape,,ade je kek sedap..tapi budak2 ni bukan makan mana pun.. last beli kek macam dalam gambar..ada deco2 itik..ultraman..hah..itu yang dua beradik tu rebutkan..haha..


basikal beli tanpa pengetahuan dia..lepas potong kek baru bawak keluar basikal dari bilik..bukan main suka lagi.. dah 6 tahun masih belum pandai basikal..arghh..ibu rasa something wrong somewhere..haha..sebab ibu dulu 6 tahun kayuh basikal sendiri tau pergi sekolah tadika..haha..tapi tak salahkan orang lain..kena salahkan ibu ayah jugak..1st beli basikal masa umur wafiq dalam 2 tahun gitu..yang tricycle colourful tu..so mana lah abang Wafiq nak pandai berbasikal kan..



so ibu tekad. ibu paksa ayah kongsi duit dengan ibu beli basikal untuk abang wafiq.. tapi akhirnya ayah kata biar ayah je yang bayar semua.. ayah nak supprise kan Wafiq. pertama sempena birthday.. keduanya sempena abang Wafiq dah dapat green belt utk taekwondo..grading seminggu sebelum puasa..yang ke tiganya sebab kegigihan abang Wafiq berpuasa..tahun ni 1st time abang Wafiq berpuasa..tapi ayah ada hadiahkan lego jugak sebab dah berjanji.. so dari ibu belanja kek murah je..hihi..dengan bulan puasanya..nak rayanya..ibu tak sempat nak mikir..next time kita makan kek sedap dan cantik ye abang Wafiq.

ibu nak abadikan jugak kat entri ni timetable puasa abang Wafiq..gigih ayah buat timetable ni..gigih ayah nak ajar anak sulung berpuasa...hihi


Alhamdulillah...

hari pertama - suku hari
3 kali jumaat - tak puasa
2 kali isnin - separuh hari
23 hari - puasa penuh

yang suku hari dan separuh hari tu Wafiq tak ingat dia berpuasa..time kawan-kawan kat tadika turun makan dengan dia sekali join sama.. bila ibu tanya ' Wafiq sampai sudah ke tak ingat wafiq puasa?' boleh wafiq jawab... 'ingat...tapi dah makan sikit..makan je lah semua!' ^____^

kalau abang Wafiq birthday nya jatuh pada hari last puasa, birthday ayah pula jatuh 17 syawal..sempatlah ibu nak menmpah kek..rajinkan ibu..sampai tak terbuat kek... hahaha... ibu tempah kek, order pizza, nenek gorengkan bihun goreng dengan keropok.. makan-makan satu family..serius simple..tapi yang penting happy!




kek macadamia ni sangat sedap..design simple tapi rasanya buat kita teringat-ingat..haha..

ayang tak tau nak suruh orang kek deco macam mana..cuma bagi tahu salah satu hobi abang ialah main badminton..hobi abang banyak sangat..ayang tak tau nak abadikan hobi yang mana atas kek tu..hihi.. tapi yang tau abang terasa suprisenya kan tengok kek tu.. tp sempat lagi seloroh 'kenapa badminton? kenapa tak kamen rider'? hah.memacam..haha.. semoga abang sentiasa sihat tubuh badan..panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki ..aminnn...



hadiah? tahun nie yaya bagi can suami pilih hadiah..jap dia nak beli raket baru.. beg letak raket lah..yaya cadangkan jaket..boleh pakai time naik motor.. tapi yaya bagi dia pilih satu je..last-last dia beli kasut badminton.. suami yaya beli sendiri..pastu bagi bil claim balik...hadiah lah katakan..haha





susahnya nak berfamily photo...baru dua anak...





Read more...

Thursday, June 18, 2015

apa cerita anak aku kat tadika tu??

Thursday, June 18, 2015 8
Assalamualaikum ...

Apa cerita agaknya wafiq kat tadika?
masih berpuasakah?
ke dah berbuka?
berapa jam puasa agaknya?

hari ni teringat kat abang wafiq je.. al maklumlah..pestime abang wafiq berpuasa..
kalau ikutkan nak bg penekanan bab-bab solat dulu..puasa no.2..
tp dah empunya diri macam dah bersedia nak puasa..kita ikutkan jer lah.
kejut bangun sahur pagi tadi pun senang je..takde masalah...

bab solat pun yaya buat masa ni takdelah nak tekankan sangat..
bacaan dalam solat alhamdulillah abang wafiq dah ingat..
tapi ada masanya datang juga penyakit baca berterabur dia tuh..haha..takpelah dlm proses belajar..

pernah sekali tu..tahun lps..umur dia 5 tahun..
yaya duk perati dia solat maghrib..angkat takbir berkali-kali weh..
pe ke hal pulak kali nih..
lepas dia abih solat yaya tanya lah..nape angkat takbir banyak kali?
boleh dgn confidentnya dia jawab
'dah lama wafiq tak solat raya aidilfitri..rindu....'
hakhak..susah payah pulak yaya kena terangkan lps tu..
suka sanagt dia dengan hari raya..
yaya dodoikan adik wazif pun dia mintak tukar lagu.
tak delah yaya nyanyi lagu arjuna beta..cuma bunyi nada tak berlagu je..
abang wafiq cakap asyik lagu sama je..
jadi yaya tukar lah.. ganti zikir..selawat..
tp boleh dia jawab.. zikir yang ni best ibu..
'sambil bertakbir raya'
alahai anak...

so puasa buat pertama kalinya pun ada ragam nya jugak..
ragam tak bermasalah tak apa..ragam dia buat ibu rasa nak gelak je..

dia sedar dia puasa..
tp..sebelum ke sekolah dia minta multivitamin dan vitamin c..
tp bila di bagi tahu..wafiq kan puasa..mana boleh makan vitamin..
dia jawab 'vitamin je kan..macam ubat je pun..tak boleh jugak?'
haha..

otw nak gi sekolah..saje test dia..
'eh abang wafiq, makcik jual kuih tu tak berniaga lah hari ni...'
'la..kan bulan puasa..memang lah tak berniaga..'
haha..pandai jawab..

tapi dalam pada tu .. dia tanya yaya..
'ibu..bekal wafiq ada tak hari ni?'
heh..awak kan puasa..nak bekal2 apa nye..
lupa lah tu...
hihi...

seingat yaya,
yaya masa 6 tahun belum puasa penuh..tapi lebih separuh bulan lah..
bila masuk darjah 1 dah puasa penuh.
agak2 abang wafiq boleh challenge ibu dia tak?
hihi..






.




Read more...

Wednesday, June 3, 2015

Pendedahan Pertama Ke Pertandingan Mewarna

Wednesday, June 03, 2015 7
Assalamualaikum ...

Abang Wafiq bawak balik memo dari tadika..ada pertandingan mewarna di perkarangan stadium tertutup Gong Badak.. tadika abang wafiq ni salah satu penaja utama pertandingan ni untuk Karnival Mycare Palestin.



Excited abang Wafiq nak turut serta.. kita ibu layankan aje.. ni first time bang Wafiq  masuk pertandingan mewarna.. so yaya pun jadi excited jugak.. nak tau jugak hasil lukisannya nanti.. bergegas kami tunggu ayah balik solat jumaat..makan cepat..sbb pendaftaran jam 3 ptg.. lama jugak nak menunggu pertandingan bermula.. start jam 4 ptg..masa diberi 1 jam..

Masa dapat kertas lukisan tu yaya tengok ada bendera Palestin.. sempat tanya Wafiq ..

'Wafiq tau tak warna bendera Palestin?
'tau dah..tak payah bagi tahu..'

alahai...menyombong ko nak...

tp yaya tetap bg tau jugak.. 'Wafiq..warna bendera tu hitam, putih, hijau, merah..' semangat nau yaya..haha..
tapi kan, boleh dia buat dono jer..excited kut nengok org sekeliling, jumpa kawan ramai..kat sebelah dia pulak kawan se tadika dia..cuma lain kelas..lebat sembang weh.

yaya tak dapat nak snap gambar banyak-banyak.. sibuk melayan adik Wazif..budak sepet ni sekarang aktif kemain. ibu bapa tak leh duk dekat dengan anak. Kena biarkan anak kat situ..nanti lepas satu jam boleh datang jenguk.. so arahan tu sanagt fair rasanya..haha..ye lah sebab dari awal lagi yaya tak dapat nak tengok Wafiq.. duk kejar adik Wazif je kejanya.. letak dalam stroller ngamuk! gili2-gilir dgn ayahnya duk main berkejaran..

selepas 1 jam...


tadaaaa... ni lah hasil mewarna abang Wafiq..mujur tak pitam yaya tengok warna bendera Pakistan... hebakkk ko nak.. hahaha...

so far ibu rasa lukisan anak ibu ni cantik (kalau ibu tak puji sape lagi nak puji ..kan..?) ok lah untuk anak belum pun masuk 6 tahun ( lagi sekali ibu puji..)  kalau nak banding dengan ibu masa ibu sebaya Wafiq..rasa wafiq lagi kreatif... warna bercampur-campur.. lengan baju lain sebelah..kubah warna purple..kretip kretip.. hihi...

keputusan juri ?


sah-sah anak ibu tak ada rezeki nak menang... tak apalah.. biar ada pengalaman..nanti ibu ajar mewarna cantik-cantik..



ok bai.





.
Read more...

Tuesday, June 2, 2015

luahan abang - ''cuti sekolah, tapi bercuti kat sekolah...hmmm''

Tuesday, June 02, 2015 7
Assalamualaikum..



hari ni usia abang wafiq 5 tahun / 10 bulan / 2 minggu / 3 hari.. 29 ramadhan nanti genap lah 6 tahun.

walaupun sekarang cuti sekolah, tp bak kata abang wafiq.. ''cuti sekolah, tapi bercuti kat sekolah...hmmm''
bertabahlah anak ibu ye.. kesian tokma jaga dua-dua , abang wafiq dan adik wazif.. tapi minggu pertama cuti ni nenek kena jaga adik Wazif sebab Tok Ma nak pergi berurut..

Abang Wafiq kena pergi sekolah lah ye..tapi bukan sekolah tadika yang sebelum ni.. saja ibu tukar angin abang Wafiq..hantar kat tadika lain untuk 2 minggu cuti sekolah ni..asyik pergi sekolah je kesian pulak.. haha..

tadika ni kat tingkat bawah office ibu je.. jd tak ada lah abang Wafiq bercuti sekolah kat sekolah lah sangat kan...sebab pagi boleh dating dengan ibu, tengah hari dating lagi, petang abis je class cepat2 ibu jemput..pastu sambung dating lagi.. ibu pun happy dapat luangkan masa lebih sikit dengan abang Wafiq..


sebenarnya yaya daftarkan Wafiq ' intensive study programmes' kat tadika ni.. tahun depan kan dah nak darjah 1.. biar ada pendedahan sikit..teacher2 sini bekas teacher rapid reader..so bg penekanan sikit utk English.. student kena cakap English.. habis lah anak aku...haha.. untuk intensive study programmes ni cuma 3 subjek Bahasa Melayu. Math & English.. pagi2 kul 9.30 pg baru start subjek pertama...so mmg banyak masa abang Wafiq dengan ibu.. sempat juga Wafiq warna buku mewarna dia..


pagi ni... 'ibu, jangan ambil gambar dulu..biar Wafiq warna habis dulu!'

masa awal tahun ada terdetik dalam hati..'nak mudah dan senang, tukarkan tadika abang Wafiq..' tingkat bawah ofis je kan..

tapi bila buat perbandingan, kebaikan dan segala kelebihan, masih menang tadika sedia ada.. so kekal lah di situ.. nanti adik Wazif pun ibu nak hantar situ..

teringat kata2 seorang uztaz yg datang bg ceramah kat ofis.. nak anak pandai English sanggup hantar anak tadika cina.. anak kita dimomokkan dengan apa pun kita tak tau..masa tu yaya belum ada anak, ke belum kawen..lupa dah..tp memang ingat kata2 ustaz tu.. kat tempat yaya ni ada satu tadika.. nama tadika mmg dah tertera 'tadika st. .... ' tapi ramai lah anak-anak melayu kat situ.. yelah lepasan tadika tu english memang top. pesan ustaz.. nak cari tadika anak, yang utama tengok iklan tadika tu..

kalau dalam iklan tu letak mata pelajaran lain dulu pastu baru letak islamic learning, bahasa arab ke apa ke..yg tu mengkin kena fikir-fikirkan..cari tadika yg bagi penekanan agama dulu..pastu nak belajar science ke apa ke tak dak hal..

'ala...tadika je pon..kat rumah mak pak ada boleh balancekan dengan agama, boleh ajar solat, boleh ajar doa'

tepuk dada tanya selera..masa kecik-kecik nie lah nak melentur.







.


Read more...

Thursday, May 21, 2015

Hadiah Hari Guru

Thursday, May 21, 2015 1
Assalamualaikum ...

hari ni sekolah abang Wafiq celebrate teachers day.sekejap je..nie tahun ke3 dah abang wafiq raikan hari guru..tahun depan dah darjah 1..dapat memo dari tadika anak-anak sekolah kena berpakaian sukan hari ni..tapi yaya agak macam tahun-tahun sebelum nie..bukan anak-anak sekolah yang bersukan..tp dorang berpakaian sukan meraikan teacher-teacher yg akan 'bersukan'..kebiasaanyya macam tu lah..

pening nak fikir hadiah hari guru..teacher pula ramai..dalam 20 orang..hampir semua pernah mengajar Wafiq sejak dari 4 tahun.. so hadiah mmg kena bg kat semua teacher..hadiah tak seberapa.. ala kadar aje pun.. asal teacher tau ibu wafiq sangat berterima kasih buat semua teacher..sebab masa hantar anak ke tadika..abang Wafiq cuma kenal ABC.. pegang pensil pun tak berapa nak betul..sekarang alhamdulillah..sudah lancar membaca, mewarna pun cantik, dah pandai mengaji, hafal juz amma sampai surah Al-Bayyinah .. pandai urus diri...tq teacher..tak terbalas segala jasa teacher.

ibu plan nak buat kek..tapi plan tak menjadi ..bahan-bahan dah beli..tapi masa keluar semalam ibu cakap kat ayah..kalau nak senang keje saya..masuk dalam kedai tu beli kek..ayah cakap 'jom'.. terus u-turn kereta pergi kedai kek..muahaha...ibu tak kuar dr kereta sebab pakai baju lengan pendek (plan nak balik rumah mak ibu je sekejap)..ayah pilihkan kek coklat buat teacher..




sebelum tu ibu menyempat lah buat goodies 20 bekas dgn 1 bekas besar extra untuk guru kelas..




ibu beli bekas kecik-kecik..beli kacang 4 jenis..kacang parang, kacang naga/dragon ball, kacang hijau apa nama tak tau..satu yang jenis masin,,satu yg jenis salut tepung.. boleh tahan mahal kekacang nie semua..

bila dah siap lapis-lapis kacang dalam tupperware, rasa macam tak cukup cantik lah pulak..hihi... ibu cari reben..cari pembalut hadiah..buat kad kecik..


 tadaaaa.... nampak lagi berseri kan? ;)




untuk guru kelas...


sekian hadiah hari guru untuk tahun ni.. tahun depan fikir lg nak bg hadiah apa...hihi..










.



Read more...

Monday, May 18, 2015

Cara Membuat Buih Belon Besar / Bubble Giant

Monday, May 18, 2015 18
Assalamualaikum ..

Pernah sekali je pergi taman beli buih belon tu..sebekas kecik RM5..yaya yang dua anak anak kecil ni tak apa lah beli sebekas.. tapi kalau korang anak ramai..haih..tok koser jugak kan korang nak beli berbekas-bekas.. hari nie beli minggu depan ajak pergi taman lagi...parah...haha

apa kata korang cuba buat sendiri buih belon ni..main kat rumah biar anak terlentang kepenatan bermain..haha..hambik! nak main buih belon sangat kan...hihi...

Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat buih sabun :
~ 250 ml pencuci pinggan joy
~ 1.5 liter air
~ 4 sudu besar tepung ubi kayu

Cara-cara :
 ~ campur semua dalam besen besar..ada orang perapkan semalaman.. tapi yaya tak perap..bancuh-bancuh semua terus main...



see..senang je kan ? bahan-bahan pun mudah.. yaya guna joy yang kaler biru tu..hebat betul lah joy ni.. ye ke mampu cuci pinggan dari johor bharu ke singapura? haha

Bila dah siap bancuh tu..ajak abang wafiq main..mula-mula tu Wafiq cam tension nak main.. tak kena teknik..tak lekat buih  kat bubble wand tu.. bila dah ajar baru ok..


klasik bubble wand..kebetulan ada besi dari penyidai kain yg dah patah.. ikat dengan cotton twine..bentuk biar jadi segitiga cam dalam gambar tu..

kalau korang tak de besi .. guna hanger baju  pun boleh, nak guna chopstick pun boleh..tak de hal.. tak de cotton twine? ambik kain baju cotton yang lama-lama tu..korang gunting memanjang cam tali..jgn lebar sangat..selebar 1 cm dah ok dah.. ala..kita buat dia..(ayat mak yaya)



buih sabun dah 'terperangkap' dalam bubble wand ... abang wafiq berdebar nak hayun, takut tak menjadi bubble giant..hihi..ni percubaan kali ke berapa ntah ni..buih sabun bun dah tinggal sikit..sebelum tu ibu ayah layan main.. eh tak ah melayan..buat demo kat anak ah..cet.



 eh eh... berjaya! syabbas mere bete!



cool...


 panjang macam caterpillar bubble giant abang wafiq... suka dia..



nak! ambik sebiji buih belon..istimewa buat makcik..tanda terima kasih sudi baca blog ibu saya.. muahhh ciked.








.
Read more...

Wednesday, May 6, 2015

Review Seebaby QQ2

Wednesday, May 06, 2015 2
Assalamualaikum,

yaya mencari-cari stroller yang murah, ringan, senang nak handle,cantik ! Akhirnya pencarian yaya berakhir. berkenan sangat-sangat dengan Seebaby QQ2. untuk QQ2 2015 ada design baru .. QQ2 ni 2013 ada design dia, tahun 2014 ada lah improvement sikit, 2015 improve lg.. mesti lah yaya beli yang 2015 ;) ..ala..cuma beza warna dengan extra storage space je pon.

yaya beli kat lazada dengan harga RM 149.00.. murah habaq hang! kut2 ada yg jual lg murah saya sentap okeh!

adik wazif pun dah setahun setengah.. berat dah 11kg, senget dah pinggang ibu dukung kamu.. kalau letak bawah lagi penat kejar dia berlari..haha

so tak nak lah stroller besar gedabak. nak buh dalam kereta mini yaya pun tak muat..sebab tu lah bantai beli yang ni walaupun yg abang wafiq dulu dah ada.. seebaby ni senang nk handle, sambil kelek wazif, bukak bonet, bukak stroller pun boleh buat sorang-sorang..rilek dan cool jer.. handle with one hand only beb! ;) stroller tinggal dalam bonet je..senang!



 ni 1st time bawak adik wazif jalan-jalan guna stroller..suka dia.. ibu pun suka..pinggang dah tak senget, pun dah takyah berlari kejar dia, warm temper pun takdak! ;)



 dorang ni sangat lah mengada-ngada.. tengok adik tu, buat muka pulak dia...



 abang wafiq pulak buat muka...

sekarang kat lazada ada kaler merah jer..kaler nie dah xde dah..lepas yaya ambik yg ni tengok esok kat website lazada xde dah kaler biru...





meh tengok ciri-ciri best Seebaby QQ2 2015 nih ;)

- QQ2 2015 ada dua warna, merah dan biru. yaya pilih biru untuk adik wazif.. rainbow version pun ada..tp lazada buat masa nie takde yg tu..
- ada extra stotage space. tergantung kantung net kat belakang..nipis jer pun..letak barang ringan-ringan boleh lah.. kat bawah ada lg satu tempat letak barang-barang ..
- beratnya cuma 3.9 kg.. QQ3 pun yaya berkenan, tp berat sikit 4.7kg..
- size L x W x H (67 x 19.5 x 85)
- Open(Approx.):L67*W42*H90CM
- Close(Approx.): L67*W19,5*H85CM
- Seat Width (Approx.): 30Cm
- tempat sandar boleh laras.. tp tak lah boleh laras 180 darjah.. hanya  90 darjah ke 170 darjah..
- senang ya amat untuk buka, senang ya amat untuk tutup..hihi
- front bar boleh bukak.. kut2 ler abang nak tumpang duduk..tak de ah kena panjat stroller
- tempat duduk dengan alas belakang tu dia lubang2..kain net..so dengan cuaca panas ni sangat sesuai..
- canopy dia lebar..pun boleh adjust2..tp yaya nak tutup, tutup je terus, nak bukak canopy, bukak jer semua
- sesuai untuk 1 bulan hingga 3 tahun.. maksima 30 kg!


eh ni ape kes bapak baby pulak yg duduk?..nak membuktikan betapa cool nye Seebaby QQ2 ni..haha.. tp yang ni QQ2 normal.. yang tahun 2013 punya kut kalau tak silap..ciri2nya sama je kecuali extra storage dan corak.


ciri-ciri tak best Seebaby QQ2

- setelah dikaji-kaji cuma ada satu je ciri tak best..takde pelapik kaki time tdo..jadi kaki akan terjuntai..time duduk ok je..kaki adik wazif dah sampai pelapik yang bawah tu..tak lah tergantung..

 kalau baby ke, yg newborn tu yaya tengok ade je letak baby dalam stroller ni. buh toto comel leklok..


 takde pelapik kaki tp front bar boleh bukak..hikhik..


kain net..bagi masuk angin...



adik wazif ni duk dalam stroller posisi kut suka dia..bersila pun ada..sandar kiri sandar kanan...rilek jer.. pendek citer yaya puas hati beli seebaby QQ2 ni. tak nyesal!



selamat shopping!





.



Read more...