Hidung Berdarah Tiba-Tiba, Punca Dan Rawatan Awal

Hidung Berdarah Tiba-Tiba, Punca Dan Rawatan Awal | Hidung berdarah tiba-tiba atau lebih dikenali sebagai epistaksis adalah suatu kejadian yang seringkali memerlukan perhatian segera. Ia berlaku apabila darah secara tiba-tiba dan tidak dijangka keluar dari hidung tanpa sebab yang jelas. Epistaksis boleh mengejutkan dan menjadi masalah yang mengganggu, terutamanya jika jumlah darah yang keluar banyak atau berlarutan.

Punca Hidung Berdarah

Hidung berdarah
Pasti ada di kalangan pembaca blog Yaya ada pengalaman hidung berdarah kan? Yaya pernah beberapa kali mengalami hidung berdarah tiba-tiba kecil. Mak kata mungkin faktor cuaca yang panas. Terus mak ambil daun sirih, digulung dan disumbat ke hidung untuk menghentikan pendarahan. Dulu-dulu senang nak cari daun sirih, sekarang keliling satu kampung pun belum tentu jumpa pokok sirih.
Punca hidung berdarah boleh berbeza-beza mengikut individu dan keadaan. Beberapa punca hidung berdarah boleh disebabkan oleh:

1) Kekeringan Hidung

Udara kering boleh mengeringkan membran mukosa hidung dan menyebabkan kecederaan yang boleh mengakibatkan pendarahan.

2) Cedera Fizikal

Tumbukan atau kecederaan kepada hidung boleh merosakkan saluran darah dan menyebabkan pendarahan.


3) Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah yang tinggi boleh menyebabkan pendarahan hidung.

4) Penggunaan Ubat-Ubatan

Penggunaan ubat sembur hidung secara berlebihan boleh merengsakan membran mukosa hidung.

5) Penyakit Darah

Beberapa penyakit darah atau gangguan pembekuan darah boleh menjadi punca hidung berdarah.

6) Ubat-ubatan

Penggunaan ubat-ubatan tertentu seperti antikoagulan (pencair darah) boleh meningkatkan risiko pendarahan hidung.

7) Rhinophyma

Kondisi kulit hidung yang terjejas seperti rhinophyma boleh menyebabkan pendarahan hidung.

8) Gangguan Saluran Darah

Abnormaliti dalam saluran darah hidung boleh menyebabkan pendarahan yang berterusan.

9) Faktor Cuaca

Cuaca ekstrem, seperti cuaca yang sangat panas atau kering, boleh menjadi punca hidung berdarah.

10) Usia Lanjut

Orang yang lebih tua mungkin lebih cenderung mengalami hidung berdarah kerana kekeringan dan penipisan kulit mukosa hidung.


Jangan Lakukan Ini Ketika Hidung Berdarah!

Hidung Berdarah Tiba-Tiba1) Jangan dongak atau baring kerana darah akan mengalir masuk ke saluran pernafasan.
2) Jangan memasukkan air ke dalam hidung untuk bersihkan darah. Darah todak akan berhenti.
3) Jangan biarkan darah mengalir dari hidung begitu sahaja. Lakukan sesuatu!Rawatan Awal Hidung Berdarah


Langkah-langkah rawatan awal untuk pendarahan hidung adalah penting untuk mengawal dan menghentikan perdarahan. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh diambil:

1) Duduk Tegak: Dalam keadaan pendarahan hidung, duduklah dengan posisi tegak. Jangan berbaring, kerana ini boleh menyebabkan darah mengalir ke belakang dan menyebabkan rasa mual.

2) Jangan Menyedut Darah: Cubalah untuk tidak menelan darah yang mungkin mengalir ke dalam tekak. Anda boleh mencondong ke hadapan untuk mengelakkan darah dari masuk ke kerongkong.


Hidung Berdarah3) Tekan Hidung: Gunakan ibu jari dan jari tengah untuk menekan kedua-dua lubang hidung anda di bahagian hujung hidung. Tekan dengan lembut dan tahan selama 10-15 minit. Ini membantu menghentikan perdarahan dengan memberikan tekanan pada saluran darah yang berdarah.

Hidung Berdarah


4) Menggunakan Ais: Sekiranya perdarahan berterusan, letakkan bungkusan ais yang dibungkus dalam tuala bersih di bahagian atas hidung anda. Ais membantu menyusutkan saluran darah dan mengurangkan perdarahan.


Hidung Berdarah

5) Jangan Sentuh atau Kikis Hidung: Jangan cuba mencabut darah yang mungkin telah membeku di dalam hidung atau mencuci hidung dengan kuat, kerana ini boleh menyebabkan lebih banyak perdarahan.

6) Mengelakkan Faktor Penyebab: Jika anda tahu faktor penyebab pendarahan hidung, cuba mengelakkan mereka. Contohnya, jika udara kering adalah punca, gunakan pelembap udara atau humidifier.

7) Pelindungan Mata: Gunakan cermin mata atau kaca mata matahari untuk melindungi mata dari darah yang mungkin terkena.


Pendarahan hidung biasanya boleh dikawal dengan langkah-langkah awal ini. Walau bagaimanapun, jika ia berterusan atau menjadi masalah berulang, penting untuk mendapatkan penilaian dan rawatan lanjutan dari pakar perubatan.


Petua Tradisional Hentikan Pendarahan Hidung


Rawatan secara tradisional atau alami untuk hidung berdarah telah digunakan sejak zaman dahulu dan masih menjadi pilihan bagi sesetengah individu. Berikut adalah beberapa penerangan mengenai rawatan tradisional atau alami untuk mengatasi hidung berdarah:

Daun Sirih

Daun sirih telah lama digunakan dalam perubatan tradisional Melayu. Anda boleh lipat daun sirih dan masukkan ke dalam lubang hidung yang berdarah. Daun sirih dikatakan mempunyai sifat penyembuhan dan penyejuk.

Namun,memasukkan bahan-bahan asing yang dipercayai boleh menghentikan pendaraham seperti daun sireh adalah tidak digalakkan. Dikhuatiri tindakan tersebut akan mencederakan bahagian dalam rongga hidung.Selain itu,tindakan tersebut boleh mendedahkan risiko jangkitan kuman pada hidung.

Ais

Letakkan ais yang dibungkus dalam tuala bersih di atas hidung dan dahi. Ini membantu menyusutkan saluran darah dan menghentikan perdarahan.

Minum Air Sejuk

Minum air sejuk atau ais seringkali membantu menghentikan perdarahan hidung dengan mengurangkan suhu dalam badan.

Posisi Duduk

Duduk tegak semasa menghadapi hidung berdarah. Ini membantu mengurangkan aliran darah ke kepala dan mungkin mengurangkan perdarahan.


Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa rawatan tradisional atau alami mungkin tidak sesuai untuk semua kes hidung berdarah. Jika perdarahan berterusan atau berulang, atau jika terdapat faktor risiko yang serius seperti tekanan darah tinggi, segera rujuk kepada doktor atau profesional perubatan untuk penilaian dan rawatan yang lebih lanjut..


Hidung Berdarah Di Kalangan Kanak-Kanak

Antara punca hidung berdarah di kalangan kanak-kanak adalah faktor persekitaran yang berdebu, hama, alah pada makanan laut dan jangkitan kuman akibat selsema. Selain itu, faktor cuaca juga memjadi penyebab. Faktor cuaca yang terlalu panas di luar rumah dan suhu yang sejuk dan kering di dalam rumah akibat penggunaan penghawa dingin. 

Lapisan hidung kanak-kanak sangat nipis semasa mereka kecil berbanding dengan lapisan hidung orang dewasa . Apabila anak anda mengalami alergik contohnya, ia akan menyebabkan radang pada lapisan hidung dan salur darah utama di bahagian depan hidung yang dikenali sebagai Little's Area akan mengembang dan senang tercedera. Salur darah ini berisiko untuk pecah dan darah akan mengalir keluar dengan agak banyak kesan dari tindakan menggosok atau menonyoh hidung kerana hidung tersumbat atau gatal.

Baca juga: Ulser Mulut Bayi


Lakukan Trotter's Method Dengan Segera

Ambil tindakan segera dengan melakukan Trotter's Method apabila hidung anak berdarah.


Hidung Berdarah Trotter's Method

1) Dalam keadaan duduk, tundukkan kepala anak ke bawah.
2) Picit bahagian depan hidung selama 10-15 minit tanpa lepas dan minta anak anda bernafas menggunakan mulut.
3) Ambil ais ketul, minta anak anda hisap di dalam mulut sehingga cair secara berterusan
4 )Ambil lagi ais ketul, balutkan dengan kain nipis, dan letakkan di atas hidung anak anda.
 

Bawa Anak Ke Hospital Sekiranya ...

 • Sekiranya darah yang keluar tak berhenti-henti setelah prosedur Trotters di lakukan.
 • Sekiranya anak anda kelihatan sangat tidak bermaya dan lembik akibat terlalu banyak darah yang hilang
 • Sekiranya hidung berdarah disebabkan bendasing di dalam hidung (perlu dikeluarkan oleh doktor)
 • Sekiranya anak anda ada masalah pembekuan darah
 • Sekiranya anak anda ada mengambil ubat yg mencairkan darah seperti warfarin atau aspirin dan menyebabkan pendarahan tidak berhenti.

Langkah Pencegahan

 • Sekiranya anak ada alahan dan alergik, bawa anak anda berjumpa doktor pakar ENT untuk khidmat nasihat dan rawatan.
 • Elakkan anak tidur dalam suasana yang sejuk dan kering akibat oenghawa dingin,
 • Jika boleh, beli home air purifier dan air humidifier untuk melembapkan bilik.
 • Elakkan anak bermain dalam cuaca yang terlalu panas.
 • Potong kuku jari anak anda, jangan biarkan terlalu panjang kerana anak-anak cenderung untuk mengorek hidung dan kuku boleh menyebabkan luka di dalam hidung.
 • Amalkan menyapu pelembap seperti Vaseline petroleum jelly di bahagian hadapan hidung anak sebelum dan selepas tidur.


Yaya Azura

Yaya | Blogger Since 2010 | Email : yayaazura82@gmail.com

Terima kasih sudi baca. Komen membina sangat dihargai. Komen yang mengandungi 'link', menggunakan unknown profile tidak akan disiarkan. Harap maklum.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post