Mengapa Wanita Hamil Perlu Makan Kurma?

by - Wednesday, July 11, 2012

Assalamualaikum,

Mengapa Wanita Hamil Perlu Makan Kurma? | Kurma terbahagi kepada beberapa kategori :

- Ketika MUDA dipanggil BALAH

- Ketika MEKAR dipanggil RUTHOB

- Ketika MASAK dipanggil TAMAR

- Kurma KERING yang keras pula dipanggil LABANAH


Apa pun setiap jenis kurma ada kelebihannya yang tersendiri.


Kurma yang biasa dimakan terutamaya untuk berbuka puasa termasuk dalam kategori TAMAR.

Kurma Muda

Kurma Mekar

Wanita hamil digalakkan makan kurma. Bukan sahaja sepanjang tempoh kehamilan tetapi kurma juga amat baik dimakan selepas kehamilan.


- Wanita hamil sering mabuk dan muntah

Jika masalah ini berpanjangan, ia dipercayai berpunca daripada kekurangan potasium. Potasium di dalam tamar/kurma amat tinggi. Potasium penting untuk melancarkan imbangan air di dalam tubuh.


- Mengantikan asid folik 

Asid folid adalah salah satu vitamin B dan sering denrikan oleh doktor kepada wanita hamil. Buah kurma amat kaya dengan asid folik.Justeru amat disyorkan wanita hamil memakannya. Asid folik memaikan peranan penting dala pembahagian sel dan pembentukan struktur genetik sel.


- Memudahkan proses kelahiran 

Para doktor menyarankan wanita hamil mengambil makanan mengandungi gula daripada buah pada hari dijangkakan bersalin. Dan semestinya buah yang terbaik adalah kurma.


- Risiko kehilangan banyak darah 

Risiko kehilanga banyak darah sewaktu bersalin akan merendahkan paras gula, maka kurma mampu menghalangnya.


- Memberi tenaga dan merangsang hormon susu 

Kurma mampu memberi tenaga dan mencergaskan tubuh ibu yang semakin lemah, dan pada waktu yang sama meransang hormon susu serta meningkatkan paras susu ibu yang perlu untuk bayi yang baru lahir.


You May Also Like

10 Comments

  1. betol tu..riny mmg selalu mkn kurma dg kismis...dan sampai hampir masuk 4 bulan ni..riny x penah mabuk lagi....alhmdlh la...tp mslh hb rendah je laaa.....hehehe

    ReplyDelete
  2. memang banyak betul kelebihan buah kurma ni..

    ReplyDelete
  3. baru tahu nama panggilan kurma lain2...

    ReplyDelete
  4. kurma mmg byk khasiat dia..tapi saya mkn kurma time puasa je, bulan lain mcm tak reti pulak nak mkn...haha...

    ReplyDelete
  5. Kakak sejak mengandung anak pertama sampai sekarang boleh katakan hari-hari makan kurma sebab masa tu kakak susah buang air lalu doktor saran makan prune atau kurma. Lama-lama dah jadi kebiasaan... (kat office pun kakak simpan satu bekas).

    ReplyDelete
  6. Ros cuba untuk makan tapi..... Huhuhu :(

    ReplyDelete
  7. jeles tgk prg makan kurma :/
    iqa try makan tapi tak boleh nak terima. sedih rasenye :( nak2 time buka puasa, tgk je org makan kurma.

    ReplyDelete
  8. ye setuju seperti yang dikatakan ;)
    kurma mmg sedap;)

    ReplyDelete
  9. Singgah sini. Cari info kurma. Hihi

    ReplyDelete