Kebaikan Tamar/Kurma Kering

Assalamualaikum ..

* Mengapa Wanita Hamil Perlu Makan Kurma

Kebanyakan tamar dipasarkan adalah tamar kering. Ini kerana ia lebih tahan lama dan mudah disimpan. Apakah kebaikan tamar atau lebih dikenali dengan kurma ini ?

* Ia bebas kolestrol dan mengandungi hanya sedikit lemak. Amat kaya dengan galian dan vitamin B1, B2, B3 dan B5 juga vitamin A1 dan C.


* Ia merupakan sumber protein yang tinggi.


* Ia kaya dengan potasium dan kurang sodium. Ia membantu melancarkan sistem saraf. Penyelidikan mendapati, pengambilan potasium pada takat tertentu boleh mengurangkan risiko strok. Selain itu tamar membantu merendahkan kolestrol LDL.


* Tamar membantu membaiki sitem pencernaan kerana mengandungi fiber larut dan tidak larut. Ia juga mengandungi pelbagai jenis amino asid.


* Tamar amat membantu merawat anemia kerana kandungan zat besinya amat tinggi. Justeru, ia amat sesuai dimakan oleh wanita hamil untuk menambah darah.


* Tamar mengandungi fluorin (dalam bentuk sebatian flourida) yang melambatkan kerosakan gigi.


* Tamar adalah sumber tenaga yang amat baik kerana mengandungi gula semulajadi seperti glukosa, sukros, dan fruktos. Tamar berkalori rendah, justeru amat sesuai bagi golongan yang mementingkan kesihatan..

Terima kasih sudi baca. Komen membina sangat dihargai. Komen yang mengandungi 'link', menggunakan unknown profile tidak akan disiarkan. Harap maklum.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post