Maksud Nama Baik Tapi Tak Elok

by - Wednesday, December 21, 2011

Assalamualaikum ....

Baik tapi tak elok..susah jugak nie...nak bg nama anak mesti kita nak cari nama-nama yg sememangnya ada maksud yang baik...tapi terkejut jugak yaya bila adik yaya bg tahu bila dia tengok rancangan Tanyalah Ustaz..gigih dia salin...yaya memang tak tengok sebab on the way ke Kuantan...

Katanya..ada lebih 70 nama yg tak digalakkan...(banyak tuu...)

Ustaz Sharhan Shafie pengamal perubatan Islam menyatakan nama-nama berikut merupakan antara nama-nama anak Jin...walaupun maknanya bagus tetapi nama-nama ini boleh mendatangkan penyakit misteri.....Kebanyakan pesakit yang datang kepada beliau menggunakan nama-nama tersebut...


Kat bawah nie antara nama sekarang yg cukup glemer..tanpa kita sedar akan membawa musibah..wallahualam...


1. Balqis

2. Qistina/Kistina

3. Najwa

4. Zakuan/Zaquan

5. Batrisya

6. Erisya

7. Mazda (kalau tak silap...^^)


Jadi janganlah sesekali mengambil nama-nama diatas untuk nama anak-anak kita... PERINGATAN dari Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka-mereka yang bernama yang sedemikian TIDAK perlu untuk MENUKARKAN nama tetapi perlu menukar PANGGGILAN kepada yang lain...



Wallahualam ....


 W A F I Q




EDIT :

Jawapan Uztaz Zaharuddin berkenaan isu di atas :

klik image untuk lagi jelas ye ...





Klik LIKE untuk berkongsi info ini...TQ..

You May Also Like

5 Comments

  1. Assalamualaikum (: Ini ada sedikit info berkaitan perkara ni.

    http://www.ar-rifke.com/2011/12/jawapan-ustaz-zaharuddin-isu-nama-anak-jin-bawa-penyakit-misteri.html

    ReplyDelete
  2. Lebih benar apa yang diterangkan oleh ustaz Zaharuddin dari ape yang didakwa oleh pengamal perubatan itu...

    ReplyDelete
  3. ada baca jugak tntg isu ni kt fb..
    baru2 berangan nak letak nama anak najwa..hehehe

    ReplyDelete
  4. betullah...nama2 tersebut mmg diminati ibu bapa sekarang...baru tahu ni..thnks blh share...;p

    ReplyDelete