6 Tips Atasi Anak Suka Memukul

6 Tips Atasi Anak Suka Memukul | Assalamualaikum. Anak-anak kecil dibawah 4 tahun sekarang ini sudah suka memukul jika tidak mendapat apa yang mereka hendak. Fenomena ini semakin banyak terjadi di sekeliling kita. Dua daripada cucu ibu juga tidak terkecuali. Apa hendak dibuat?

Anak Suka Memukul Tantrum
 1. Elakkan menyangka mereka itu biadap. Jangan kata pun perkataan itu dan jangan fikir pun.
 2. Beritahu bahawa memukul orang lain sebab tidak dapat sesuatu barang itu tidak baik. Ia salah. Ia adalah akhlak yang tidak baik.
 3. Teruskan mengingatkan, walaupun bagai mencurah air ke daun keladi. Cakap juga dan sabar juga.
 4. Bila dia hendak memukul, tangkap tangannya dan sebut lagi dan beritahu dia Allah jadikan tangan dia untuk perkara yang baik dan bukan memukul orang lain bila tidak dapat apa yang dikehendaki.
 5. Jika berterusan, bila dia hendak memukul, angkat dia dan letakkan di suatu sudut dan suruh dia jangan tinggalkan sudut itu sehingga dia berhenti memukul.
 6. Jangan sekali-kali putus asa. Anak itu dilahirkan dari benih yang baik. Dia akan jadi baik. Ini cuma sementara, semasa dia belum bijak mengawal EQnya.

Setiap kali, anda perlu banyak beristigfar dan ambil masa bila dia sudah tenang untuk menerangkan kepadanya akan buruknya kesan perbuatan itu. Anda gunakan waktu tidurnya untuk membisikkan dan memprogramkan minda dibawah sedarnya akan akhlak mulia. 

Banyakan membaca surah Toha ayat 1-5. Ayat inilah yang melembutkan hati Saidina Umar r.a apabila dia mahu membunuh adiknya yang baru memeluk agama Islam.

Surah Taha Ayat 1-5


Mengapa zaman sekarang anak-anak kecil begitu ragamnya? Kerana mereka ini adalah generasi yang kental hati dan kuat semangat serta tidak mahu kekalahan. 

Yakinlah ada kebaikan di dalam trait ini. Cuma sebagai ibu bapa kita mesti pandai mengadunnya, menguleknya, membendungnya, supaya semangat tidak patah, perangai dan akhlak tetap mulia.


Sumber

2 Comments

Terima kasih sudi baca. Komen membina sangat dihargai. Komen yang mengandungi 'link', menggunakan unknown profile tidak akan disiarkan. Harap maklum.

 1. waiz pon mmg selalu pukul2 kalau dia x puas hati atau badmood.kdg2 tu kepala wida ni jadi mangsanya..

  ReplyDelete
 2. huhuuu aqil klu nk pukul shima slow je xde rasa tp pki penumbuk huhuhu... Dia lebih byk menjeritttttttt tahap berdesing telingo drpd memukul. Dgn adik dia pon jerit depan2 mata adik sampai la adik menangis adoi laa.... Selalu ckp kat dia jgn jerit2 mcm tu nanti org tak suka.. La ni adik pun dah terikut abg jerit2 time main sama2.... Hermmmmm..... Dia jerit sbb xpandai marah..

  ReplyDelete
Post a Comment
Previous Post Next Post