Assalamualaikum...

hmmm...nie status Fb seorang kawan yg duk KL..

- bil standard rm80-110, tiba2 mai yg latest bil rm300++, padahal penggunaan malam ke pagi sahaja utk 1 org.. Alasan TNB, musim kemarau, tu yg bil naik.. Diorang ingat kalau musim kemarau aku duk rumah tak pegi keje ke..?


nie pulak berita dalam Sinar Harian hari nie...

 


KOTA BHARU - Penduduk di sekitar Kubang Kerian merungut apabila caj bil elektrik mereka naik mendadak walaupun tidak mempunyai bil tertunggak.

Seorang penduduk yang dikenali sebagai Maimunah, 50-an berkata, masalah terbabit berlarutan sejak dua bulan lepas sehingga menyebabkan dia kebingungan.

“Bulan lepas saya bayar bil semasa mencecah sehingga RM200 lebih dan bulan ini caj bil semasa naik sehingga RM400 sebulan. Ini amat membebankan kerana saya terpaksa menggunakan duit pencen arwah suami untuk menyelesaikan bayaran bil ini, jika tidak mungkin rumah saya akan bergelap,” katanya.

Menurutnya, perkara terbabit pernah diajukan kepada pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) namun pihak terbabit tidak dapat memberi penjelasan tepat mengenai masalah itu.

“Saya hanya ingin penjelasan segera, kerana sebagai pengguna saya merasa tertindas disebabkan masalah ini. Walaupun ia nampak remeh namun agak membebankan memandangkan saya juga merupakan ibu tunggal dan turut tinggal bersama anak dan cucu di rumah,” katanya lagi.

Maimunah harap masalah mereka mendapat penjelasan daripada pihak terbabit bagi mengurangkan beban penduduk di kawasan itu.nota : ape kes ni? ada seseiapa lagi bil elektrik naik mandadak.. bil TNB  yaya yg latest naik seringgit je ..hehe