Macam - Macam Nombor Awalan Handphone Di Malaysia

Macam - Macam Nombor Awalan Handphone Di Malaysia | Nombor awalan handphone di Malaysia sekarang ni dah bermacam nombor. Sampai tak tahu dah dorang pakai simkad telco mana..kalau setakat 013, 019, 016, 017, 012 tu dah biasa..tapi kalau nombor macam nie ???

011 - 1944XXXX

tak tahulah awalan nya 3 digit ataupun,

0111 - 944XXXX

4 digit di hadapan...


Sebetulnya nombor atas tu nombor baru adik Yaya. Terkejut juga masa dia call naik nombor gitu. Dah jadi sebelas digit termasuk nombor awalan. Yaya ada tanya dia pakai line ape..tapi lupa la pulak jawapan dia...hihi.

Macam - Macam Nombor Awalan Handphone Di Malaysia






Yaya search google cari info tentang no awalan handphone kat Malaysia nie...


Yaya terjumpa info nie :

010-2 (Digi)
010-3 (XOX, Digi)
010-4 (Celcom, Digi)
010-5 (Celcom & TuneTalk, Digi)
010-6 (Digi)
010-7 (Maxis , Hotlink & Tunetalk, Digi)
010-8 (Maxis, Hotlink & Digi)
010-9 (Digi & Digi Happy)
012 (Maxis & Hotlink)
013 (Celcom)
014-2 (Maxis & Hotlink)
014-3 (Digi & Digi Happy)
014-5 (Celcom)
014-6 (Digi & Digi Happy)
014-7 (Maxis)
014-8 (Celcom)
014-9 (Digi & Digi Happy)
016 (Digi)
017 (Maxis & Hotlink)
018 (Umobile)
019 (Celcom)


Tapi tak boleh digunapakai sangat. Contohnya, mereka yang menggunakan postpaid atau talian tetap, mereka boleh mengekalkan nombor sedia ada sekiranya ingin bertukar telco.

Bagus juga macam ni kan. Kadang kalau pindah rumah atau pindah tempat kerja, liputan telco tu tak sama. Ada area coverage internet untuk sekian telco tak kuat. Jadi nak tak nak kena lah tukar telco.

Apa-apapun pelan telco terbaik mestilah menjadi keutamaan.


3 Ulasan

Terima kasih sudi baca. Komen membina sangat dihargai. Komen yang mengandungi 'link', menggunakan unknown profile tidak akan disiarkan. Harap maklum.

  1. susah nak tahu orang guna line apa..dah banyak sangat..

    BalasPadam
  2. skang mmg selalu kompius dg line tepon ni.. teringat dulu my brother tepon saya dgn seronoknya kunun2nya sebab dapat tepon free masa birthday dia. dah dekat stengah jam besembang baru dia tau saya ni digi bukannya maxis wpun guna 017... hahahaha... rugi banyak la dia aritu
    jemput ke blog tupperware saya yer.. banyak design comey2 kali ni.. ada limited edition free gift untuk saper yang nak jadi ahli :)
    http://tupperwarefactory.blogspot.com

    BalasPadam
  3. tu la kan..kadang tu no maxis line cel..punyer la bergayot lma2..lepas tu tengok2 kredit dah abeh mna taknya.line tak sama..telan kredit macam air..uhuhuhuhu

    BalasPadam
Catat Ulasan
Terbaru Lebih lama