Monday, April 25, 2011

#

Cara Masukkan Link Dalam Entri

orang yang dah pandai tu duk diam-diam .. nie utk mereka yang tak tahu je especially newbie la .. dah ramai blogger yg tanya *padahal baru 4 orang..haha ... biasanya yaya ajar ikut comment jer .. kali nie buat entri laa.. next time kalau ade yang tanya lagi senang .. bg link entri nie je .. hihi ...

1 ) mula - mula korang pergi kat

dashboard > setting > basic

cek sama ada korang guna updated editor atau old editor .. yaya prefer updated editor

*klik image untuk tumbesaran sihat

2) kalau korang pilih updated editor .. time nak buat posting tu ... korang akan nampak nie ...

*klik image untuk tumbesaran sihat

bila korang nak masukkan link kat perkatan tu .. just highlight perkataan dan tekan LINK .. then masukkan URL ...

3) tapi.. kolau korang dah biasa dgn old editor ... time nak buat posting tu ... korang akan nampak nie ...

*klik image untuk tumbesaran sihat

sama macam updated editor ..highlight perkataan dan korang akan nampak benda alah hijau tepi font tu .. klik benda alah hijau tu dan masukkan URL ...


senang je kan .. untuk gambar pun sama ... klik atas gambar dan kemudian klik link..

8 comments: