Kuew Teow Kungfu Matt Ori Corner

Kuey Teow Kungfu Matt Ori Corner | Hi semua..lunch ape je korang hari ni? Yaya teringin pula nak makan kuey teow kungfu. Beli dari kafe Matt Ori Corner tapi Foodpanda je lah. Memanglah berbeza harga nak bandingkan harga dalam apps dengan beli kat kedai. Tapi walaupun kedai dekat nak redah jalan jem tu tak sanggup waktu-waktu kemuncak ni. Siapa kata Kuala Terengganu tak jem?  Tapi tak lah seteruk kesesakkan di bandar besar. Itu memang boleh bikin stress. 

Kafe Matt Ori Corner memang dah lama wujud. 16 tahun lepas Yaya dah merasa masakan dari kafe ni. Masa tu tapak kedai bawah pokok besar bertentangan dengan Bank Islam Kuala Terengganu. Menjadi tumpuan ramai disebabkan ada menjual ayam goreng ala KFC dan Root Beer ala A&W. Harga semestinya lebih murah dari yang original. 

Tapi di tahun 2023 ni harga makanan mana ada yang murah. Kuew Teow Kungfu ni pun kalau nak buat sendiri banyak modal juga ni sebab memerlukan bahan-bahan yang banyak. Kalau tak derhaka resipi kena letak  la udang, sotong dan ayam juga. Sayur-sayuran pun guna banyak jenis. Lobak merah, kubis bunga, sayur pakchoy. tomato, baby corn. Lain lah kalau anak-anak semua makan sayur, tak memilih sayur baru lah berbaloi buat sendiri.

Seronok masak kuew teow kungfu kalau kat rumah mak sebab ramai jemaah. Telur kena banyak sebab biasa mak yaya buat untuk sorang makan kena satu biji telur. Sekarang ni nak masak sesuatu tapi kena guna banyak telur pun duk fikir dua tiga kali nak buat. Hahaha.

Kuew Teow Kungfu Matt Ori Corner

Kuah pekat, cukup rencah. Ada udang, sotong dan ayam..guna sayur kailan tapi baby corn tak ada.

Kuew Teow Kung Fu

Tengok telur yang membaluti kuew teow ni pun dah membuka selera. Krup krap krup krap rangupnya..

Sesiapa yang berkunjung ke Kuala Terengganu boleh la ke Kafe Matt Ori Corner yang terletak di Jalan Kota Lama, berdekatan dengan Kamdar.


Yaya Azura

Yaya | Blogger Since 2010 | Email : yayaazura82@gmail.com

4 Comments

Terima kasih sudi baca. Komen membina sangat dihargai. Komen yang mengandungi 'link', menggunakan unknown profile tidak akan disiarkan. Harap maklum.

Post a Comment
Previous Post Next Post