Assalamualaikum,

Breakfast Roti Binjai Legend , Kampung Buluh, Kuala Berang.


Ada sesetengah orang memang suka mencuba kedai makan yang berbeza-beza. Walaupun jauh dari rumah itu  bukan halangan. Apatah lagi yang viral, mesti rasa nak pergi dan cuba sendiri kan. Yaya rasa Yaya terkecuali kut..haha..yelah, Yaya asyik pergi kedai sama je...biasa makan di kedai yang dah sejalan nak balik rumah..tak adalah kena pusing lalu jalan lain..semua kena ambil kira...nanti kalau jauh-jauh sampai rumah dah pukul berapa.

Tapi hari Jumaat baru ni, weekend dah kat sini. Yaya ajaklah suami pergi sarapan roti binjai legend. Mertua pun tahu pasal warung ni..dorang kata ada masuk tv..tapi Yaya baru tahu, itu pun ada oficcemate bercerita..rupa-rupanya dah viral tahun lepas lagi..kesian Yaya..kesian kesian..haha.







Pukul 7.30 bertolak dari rumah..setengah jam juga perjalanan. Setengah jam tak disia-siakan. Peruntukan juga sedikit masa bersoal jawab dengan adik Wazif..Sabtu ni adik Wazif ada ujian pemilihan ke tahun 1 2020.

Tak susah mencari warung roti binjai legend ni. Jalan yang sama nak ke Air Terjun Sekayu..tapi air terjun tu jauh lagi ke depan. Tengok map warung terletak bersebelahan dengan padang bola Kampung Buluh, Kuala Berang. Kami sampai lebih kurang 8 pagi, masih ada banyak meja kosong. Benda viral tahun lepas..ko pergi tahun lain memanglah begitu lah keadaannya..haha..tapi pengunjung tak putus..makin lama makin ramai..lewat korang breakfast ye..haha..

Roti binjai legend ni sebenarnya roti keramat. Orang ganu sebut kayu khamak je awak oi..Dah kenapa pula boleh dapat nama roti binjai? Binjai tu kan sejenis buah?  Dari video di bawah korang dah boleh agak kenapa diberi nama roti binjai..


Roti keramat binjai boleh dimakan macam tu atau kuah disediakan. Ada 4 pilihan kuah, kari ayam, sambal bilis, kari daging atau kari kambing. Kami tak try kari kambing. Tapi yang lain tu serius sedap semua kuah. Sampai bertambah tak cukup kuah..hihi.



Roti Binjai Legend



Ruang dalam roti binjai..kosong je..sebab tu kami repeat order lagi..tak kenyang makan sebiji sorang.


Tak kenyang sekadar roti bijai? Jangan bimbang..ada banyak lagi ni pilihan makanan. Nasi lemak, nasi goreng, mee goreng ada.




Mula-mula kami order 6 biji roti keramat binjai. Suami ambil juga 2 ketul pulut gaul nyiur, sepinggan bihun, dan sepinggang mee goreng bersama telur mata. Lepas tu tambah lagi 5 biji roti keramat. Dengan air milo kosong 2, teh tarik 1 dan air suam 2..Kuah cicah sambal bilis 2, kari ayam 2, kari daging 1, semuanya RM34.00. Akak kedai tu kira atas kertas je..bil tak ada..warung kampung biasalah macam ni kan. So Yaya tak tahu lah harga terperinci setiap makanan dan minuman.


Boleh bayar guna QRPAY..canggih gitu..tapi kami bayar guna cash je..hihi.

Sekian cerita kami jalan-jalan cari makan.

Terima kasih sudi baca.