Sayang Anak

Assalamualaikum,
Sayang Anak |Anak-anak penyejuk jiwa, penyeri rumahtangga. Alhamdulillah di atas kurnianmu Ya Allah. Anak-anak buah hati kita. Jangan bandingkan di antara mereka. masing-masing ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Kita sebgai ibu bapa kena pandai memanikan pernanan. Anak yang pandai jangan terlalu dipuji, anak yang lemah janganlah kita keji. Anak cantik, anak cerdik, itu ujian. Cuma pinjaman. ALLAH nak tengok kita demand ke tidak.

Dugaan Sekiranya Mempunyai Anak Berkebolehan Biasa-Biasa Sahaja

Anak biasa-biasa, tak berapa pandai, itu hadiah ALLAH. Di mata manusia mereka biasa saja, tapi siapa tahu kekurangan mereka asbab kita masuk syurga. Tak perlu kecewa anak kita tidak ternama. Mana tahu kalau kaya mereka lupakan kita.

Anak yang biasa-biasa ini mungkin menjadikan kita tidak leka dengan dunia dan isinya. Jangan lukai hati anak-anak kita. Terimalah pemberian ALLAH dengan redha. Sayangi mereka sama rata. Doakan mereka tak kira di mana. Maaf dan ampunkan mereka penuh tulus tanpa berbeza kasih.

Anak-anak kita bersih, jiwa mereka jernih. Yang salah kita, cepat lupa dengan tipuan dunia. Tataplah mereka penuh amanah.

Anak-anak ini dipinjamkan buat kita untuk menjadi ummat Muhammad yang hebat. Bukan membesar untuk dinobat. Jangan bezakan anak-anak kita, kerana di luar sana ramai lagi yang tak merasa jadi ibu bapa.. belajarlah malu pada ALLAH, DIA yang sebegitu hebat tak pernah bezakan hamba-hambaNya tapi kenapa kita seorang hamba sangat suka beza-membeza.

Anak-anak kita juga punya hati dan jiwa. Mana tahu anak-anak yang kita tak beri penuh perhatian akan menjaga kita ketika tua, akan mendoakan kita hingga ke syurga.


Learning process won't stop till death..


.

4 Comments

Terima kasih sudi baca. Komen membina sangat dihargai. Komen yang mengandungi 'link', menggunakan unknown profile tidak akan disiarkan. Harap maklum.

 1. salam. hee siapalah tidak sayang anak, tapi ada mak kann., kannns ;p

  ReplyDelete
 2. Terima kasih YA saling mengingati...... kekadang terlupa, sesekali terbanding jugak dengan anak org lain yg kekadang terlebih rajin huhu....namanya pun manusia.

  ReplyDelete
 3. Assalam, balas kunjung di sini..hiiii..template sama plak..:)
  Jadikan anak sbg jambatan ke akhirat..

  ReplyDelete
 4. amanah Allah yg dikurniakan kpd kita :-)
  syg anak ketat2...

  ReplyDelete
Post a Comment
Previous Post Next Post