Kalau marah anak jangan sampai jadi monster ...

by - Tuesday, June 25, 2013

Assalamualaikum ..


korang camner..hot temper korang duk level brape kalau nak marah anak ???..kalau yaya suara mmg kuat lah..tapi bahasa kontrol lagi..masih lembut didengar lagi....suara je menakutkan..haha..

tapi yaya lagi suka guna taktik MERAJUK ..buat derkkkk jer..tak yah cakap apa...lakonan cegini mmg boleh buat wafiq serba salah..haha... dia buat hal pagi2..dalam kereta sepanjang jalan buat diam je...biar dia cakap sorang2..tapi bila dia kata.. 'ibu..dengar tak wafiq cakap apa nie....'..mendayu jer suara dia..sedih pun ada..haha..tapi tahan..lakonan kena teruskan..kihkih

petang karang baru dia tanya..'wafiq buat ibu marah ork?' 'ibu marag wafiq lagi ke?' hah! baru dia sedar dia salah... time nie lah nak nasihatkan dia banyak2... ;)



~ Seorang anak kecil sedang bermain-main dengan tanah.  Si ibu pula sedang menyediakan hidangan untuk tetamu si ayah.  Juadah selesai dihidangkan menunggu tetamu yang akan tiba.  Tiba-tiba si kecil itu menabur debu tanah ke atas hidangan yang tersedia.  Lalu si ibu berkata, “ Pergi kamu!  Semoga Allah jadikan kamu imam kepada al-Haramayn”.  Anak yang dimarahi ibunya itu sekarang sudah membesar menjadi Imam al-Haramayn iaitu Imam al-Sudaisi yang terkenal itu.~

Sambungan di SayangIslam.Com


wafiq kalau hari 'elok sangat' perangainya..biasa terkeluar dari mulut yaya...'comelnya perangai anak ibu'....pap kat kaki tu dah selalu dah..;) kalau tak tahan sangat dah..astaghfirullahhalazim je mampu sambil urut dada.... tp jarang sangat dia menggugat kesabaran ibu dia nie..jadi anak soleh ye Tg Ahmad Wafiq...aminn..






.

You May Also Like

2 Comments

  1. Kalau kita dapat merasa bukan mudah utk mendapatkan anak yg kita ada pasti kita dapat menahan marah. Budak mana tak buat silap tapi kita sebagai penjagalah yg kena memberi tunjuk-ajar.

    ReplyDelete
  2. aida setuju bab taktik merajuk yg yaya ckp tu.
    aida selalu gak buat tau!
    rasa2 da penat membebel ~ "ok la. uolls memang tak sayang ibu kan? buat le pe uolls suka. ibu tak marah dah..." terus saya diam buat keje sendiri.
    then tup tup tgk diorang kemas bilik la, baca buku la, diam main perlahan-perlahan je....
    hi hi menjadik!!!

    ReplyDelete