Hukum Membela Kura-Kura, Yaya Terkedu ! | Selepas Yaya post entri nie Magda & Lenka, Si Kura-kura Kembar Siam pagi tadi .. Yaya dapat comment dari Apesz Shah Sayap Halusinasi.

Apesz pun berminat nak bela kura-kura nie...tapi ada rasa was-was sebab ada kawan dia cakap tak baik bela kura-kura... naik heran Yaya..sebab Yaya tak pernah dengar pun pasal nie..haiwan tu kan comel..kiut miut jer ... kura-kura Yaya..EPPA n EPPY nie selalu buat Yaya dan family tersenyum tengok gelagat mereka..hilang tension bila tengok kura-kura sepasang tu berenang...

Tapi komen Apesz tu buat Yaya berfikir 2 3 kali pulak..sebab Yaya sendiri pun ada kura-kura..cuba search internet then Yaya jumpa satu blog nie..tapi blog nie dah lama tutup.... bila baca sampai habis memang bikin jiwa kacau..hihi..adush!!!!

Hukum Membela Kura-Kura. Gambar Kredit Google


Menurut berita dari Medicinet hari ini mengisahkan seorang bayi berumur 3 minggu mati akibat jangkitan Salmonella yang didapati dari kura-kura peliharaan mereka (pet). Bayi itu mendapat demam dan shock (renjatan) kemudian meninggal. 

Hukum Membela Kura-Kura




Kerajaan US telah mengharamkan (ban)penjualan kura-kura kecil yang berukuran kurang dari 4 inci semenjak 1975 tetapi perkara itu selalunya tidak dipantau.

Bakteria Salmonella mengakibatkan jangkitan Salmonella atau Salmonellosis yang sering berkait dengan demam,diarrhea (cirit-birit) dan cramp pada perut.Selalunya jangkitan ini tidak mengakibatkan kematian tetapi kepada anak-anak kecil ,orang tua dan orang yang mempunyai imun yang rendah boleh mendapat jangkitan yang teruk.

Langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil:

1)Jangan bela langsung
2)Elakkan anak-anak kecil dibawah umur 5 tahun menyentuhinya ...macam mustahil.
3)Jangan basuh tanki kura-kura tu di sinki dapur
4)Kalau ada yang nak dapat baby ..tolong serahkan kura-kura tu kepada orang lain

Ini adalah kerana tidak ada cara untuk hapuskan salmonella dari kura-kura.

Saya pernah terbaca satu ruangan soal jawab agama dimana ada yang bertanya hukum membela kura-kura di rumah..jawab ustaz tu hukumnya MAKRUH hampir haram kerana kita memelihara haiwan yang tidak boleh kita makan dan tanpa niat untuk memakannya.

Haiwan tu di dalam keadaan yang bukan semulajadi dan kita menyiksanya setiap saat.Semenjak itu saya pujuk anak-anak supaya lepaskan semua hamster yang ada..meleleh airmata mereka tetapi saya kata ..tengok betapa gembiranya haiwan-haiwan itu..bermakna mereka tak gembira selama ini...sekarang anak-anak merengek lagi nak bela ikan pula....

Anyway sesiapa yang ada bela kura-kura tu patut fikir-fikirkanlah ya ....kerana saya lihat di mana-mana pet shop ada jual kura-kura kecil tu ... mungkin undang-undang negara kita ..longgar kot .

nak baca lebih lagi rujuk : http://www.medicinenet.com/

sumber :  http://ubatkehidupan.blogspot.com/



huhuhu....cam ner nie..rasa macam tak percaya jer..ape nasib EPPA n EPPY ... kura-kura 2 ekor tu makin sihat sekarang..selalu berenang..dah makin besar.. ada yang kata tak pe..boleh bela..lagipun Yaya bela sepasang..ape-pun Yaya dah start rasa bimbang..dah tu boleh sebar penyakit pulak tu ! huhu ...


bab makruh bela tu kena tanya ustaz..tak bolah bawak main benda-benda gini...