ROTAVIRUS : 2

Apakah rawatan untuk jangkitan ROTAVIRUS ?

Tidak ada rawatan khusus utk jangkitan ROTAVIRUS. Seringkali rawatan dibuat utk mengelakkan kehilangan air dari tubuh dengan menambah pengambilan cecair. Untuk kes-kes serius, rawatan hospital diperlukan untuk transfusi air melaui urat ( IV )

Apakah Cara - Cara Untuk Mempercepatkan Penyembuhan Anak Anda Daripada Jangkitan ROTAVIRUS ?
 • mengelakkkan kehilangan air dari tubuh adalah penting. Anak anda akan memerlukan sesapan air yang kerap walaupun muntah-muntah. Rumusan minuman untuk hidrasi (ORS ) boleh ditambah dakam air minuman anak anda.
 • jangan memberi anak anda makanan selepas dia muntah. mulakan dengan memberi makanan yg lembut seta hambar.
 • jika anak anda enggan makan, berilah makanan sedikit demi sedikit dengan kadar yg kerap.
 • pastikan anak anda mendapat rehat yg secukupnya.
 • jika anak anda masih mengalami kehilangan air dari tubuh, dia memerlukan rawatas di hospital dengan segera utk terapi transfusi air melui urat (IV). rawatan hospital akan mengambil masa 2 - 5 hari unutk penyembuhan keseluruhan.
Bagaiman Anda Boleh Mengelakkan Jangkitan ROTAVIRUS Dari Anak Anda ?

Jangkitan ROTAVIRUS tidak boleh dibasmikan sepenuhnya kerana virus ini mudah merebak. Walaupun langkah-langkah desinfeksi diambil untuk halaman bermain, barangan mainan serta pencucian tangan biasa dilakukan, ia bukanlah penyelesaian muktamad. Kanak-kanak boleh dilindungi secara berkesan dgn pemberian vaksinasi untuk jangkitan ROTAVIRUS seawal umur 6 minggu.2 Comments

Terima kasih sudi baca. Komen membina sangat dihargai. Komen yang mengandungi 'link', menggunakan unknown profile tidak akan disiarkan. Harap maklum.

 1. thanks for sharing ya.....salam kenal dari mira...nice blog kamu..:)

  ReplyDelete
 2. yaya
  artikel yang bagus tambah pengetahuan
  ALL IN ONE

  ReplyDelete
Post a Comment
Previous Post Next Post