Ibu Bapa...Ikhlaskah Anda ???

Berapa ramai ibu bapa kini yg kecewa, menghantar anak belajar agar dapat bergantung kpd mereka apabila bekerja , namun akhirnya anak tidak pedulikan mereka,. Terkeliru..adakah mereka cintakan ilmu atau cintakan pembalasan.

PENGORBANAN MEMBERIKAN ILMU pd anak-anak adalah JIHAD. Namu segala pengorbanan itu akan sia-sia di sisi Allah jika terdapat kesyirikan.

JGN BERGANTUNG MASA DEPAN & REZEKI DGN ANAK-ANAK, bergantung lah dgn Allah dlm setiap urusan. Sesungguhnya Allah sebaik-baik jaminan.

Amat dibimbangi Allah Akan mencabut keberkatan karana nawaitu yg salah, lalu hilanglah kasih sayang anak-anak dlm hati mereka terhadap ibu bapanya.

Walaupun pd zahirnya baik tetapi hati mereka mendoakan kematian krn merasakan ibu bapa menyusahkan dan menjadi beban kepada mereka. Ada yg membiarkan ibu bapa kesusahan dalam meniti hari - hari tua.

Ingatlah..anak-anak adalah amanah Allah. Memberi ilmu adalah menunaikan amanah dlm rangka beribadah kpd Nya, TIDAK BERBANGKIT IANYA ADALAH JASA BAHKAN IA MERUPAKAN KEWAJIPAN DAN MEMBIARKAN MEREKA ADALAH DOSA.

IKHLASLAH DAN BERGANTUNGLAH KEPADA ALLAH DALAM KEHIDUPAN. JANGAN BERGANTUNG KEPADA SESIAPA WALAUPUN KITA BANAYK BERJASA PADA MEREKA. ALLAH YANG MENJAMIN DAN MEMBERI REZEKI...DIA ADALAH SEBAIK-BAIK PENJAMIN.

- Bisikan Sirr - Sirr 16

Terima kasih sudi baca. Komen membina sangat dihargai. Komen yang mengandungi 'link', menggunakan unknown profile tidak akan disiarkan. Harap maklum.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post